facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Κομισιόν: «Εχουμε κανόνες για τη δόση...»

«Τι σκοπιμότητα εξυπηρετούν οι στοχευμένες διαρροές εγγράφων εργασίας υπουργείων των εταίρων της Ελλάδας από τους κυβερνητικούς εταίρους», διερωτώνται κύκλοι των Βρυξελλών που μέμφονται την συγκεκριμένη επιλογή μιλώντας «για λαϊκισμό σε μια πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα συγκυρία».

Επισήμως η Κομισιόν ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει πως υπάρχει έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών, το οποίο έχει τεθεί υπόψιν της και ζητά την επιβολή στην Ελλάδα των “θρυλούμενων” μηχανιστικών μέτρων, σύμφωνα με πηγή που έχει αρμοδιότητα τις σχέσεις με τον τύπο.

Η ίδια πηγή αναφέρει στο real.gr τα εξής:

1. Ο τρόπος της εκταμίευσης των δόσεων, ο λογαριασμός που χρησιμοποιείται και το χρονολόγιο των εκταμιεύσεων (τρίμηνα) περιγράφονται στη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής Ελλάδας -ΕΕ-ΔΝΤ.
2. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αλλάζουν παρά μόνο αν συναποφασιστεί και ψηφιστεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη νέα δανειακή σύμβαση,
3. Οι προτάσεις των εθνικών υπουργείων οικονομικών δεν δεσμεύουν τους θεσμικούς διαπραγματευτές, που βάσει των διεθνών συμφωνιών ΕΕ-Ελλάδας- ΔΝΤ έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
4. Τα εθνικά υπουργεία έχουν κατά καιρούς θέσει διάφορα, ποικίλης φύσεως ζητήματα στα σχετικά eurogroup των τελευταίων ετών. Οι προτάσεις των υπουργείων, περιλαμβανομένου και του γερμανικού, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των συμβάσεων που εκτελούνται σήμερα.

Αυτά αφορούν το διαδικαστικό μέρος. Επί της ουσίας της πρότασης η Κομισιόν θεωρεί ότι η γερμανική ιδέα έχει περιορισμένη προστιθέμενη αξία και μάλλον είναι ξεπερασμένη καθώς η αυτόματη λειτουργία των περικοπών έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται από την τρόικα και το eurogroup ενώ η διοχέτευση των χρημάτων που εκταμιεύονται είναι υπολογισμένη ως το τελευταίο ευρώ. Αν η Ελλάδα δεν την εκτελέσει σωστά, τότε πολύ απλά δεν τηρεί εκ των πραγμάτων τις υποχρεώσεις της και χρεοκοπεί έναντι των δανειστών της - πράγμα που το πρόγραμμα σήμερα αποτρέπει.

Επιπλέον κύκλοι των Βρυξελλών σχολιάζουν ότι «ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, έχει αποδειχθεί ότι η γερμανική πλευρά πολλές φορές ζητάει διάφορα, τσάρο για την οικονομία, διακυβερνητική για τη Συνθήκη κτλ, τα οποία δεν της βγαίνουν στην κοινοτική σκακιέρα».

Το επικίνδυνο ωστόσο είναι πως ο τρόπος και ο χρόνος της διαρροής ρίχνουν νερό στο μύλο ενός επικίνδυνου λαϊκισμού που έχει στοιχειώσει την ελληνική πολιτική ζωή και στοχοποιεί τους Γερμανούς εταίρους: «κανείς δεν θέλει να κάνει την Ελλάδα προτεκτοράτο, αλλά αντιθέτως εταίροι, Κομισιόν και λοιποί θεσμοί έχουν αφιερώσει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας, χρόνου και χρήματος για να διασώζουν το μέλος του ευρώ Ελλάδα από τις συνέπειες της κατάρρευσης».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news