facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Υπηρεσία κατά της ρατσιστικής βίας από την ΕΛ.ΑΣ

Στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια.

Τα πολλαπλά κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων με θύματα μετανάστες, αλλά και οι καταγγελίες θυμάτων ότι οι αστυνομικοί τούς μεταχειρίστηκαν με εξίσου βίαιο τρόπο ή αδιαφόρησαν προκλητικά για τις καταγγελίες τους, έχουν θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση μιας ξεχωριστής υπηρεσίας.

Με συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο υπουργός Νικόλαος Δένδιας, έκανε γνωστό πως δημιουργείται ειδικό τμήμα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, στις υποδιευθύνσεις ασφαλείας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για αρχή.

Παράλληλα, δημιουργούνται και αντίστοιχα γραφεία στις πέντε υποδιευθύνσεις της Αττικής αλλά και όλης της χώρας.

Κύριο έργο της θα είναι η εξιχνίαση των ρατσιστικών επιθέσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αναλάβει και την παρακολούθηση προσώπων που φέρονται ως πιθανοί δράστες ρατσιστικών επιθέσεων με σκοπό την πρόληψη.

Επιπλέον, δημιουργείται και τριψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας για περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Δένδιας, κρίθηκε απαραίτητο να προχωρήσει η ΕΛΑΣ σε αυτές τις κινήσεις και δη σύντομα, πιο σύντομα απ' ότι είχε σχεδιαστεί. Μάλιστα, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι ανησυχεί από την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας και γι' αυτό, όπως επισήμανε, φέρνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση δύο μήνες νωρίτερα.

Να σημειωθεί πως μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται η κατάθεση της αναδιοργάνωσης της λειτουργίας της Αστυνομίας, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη, όπως σχεδιάζεται και η τροποποίηση του νόμου 3938/2011, νόμος για τον οποίον ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως είναι καλός, αλλά επί της ουσίας αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί.

Επίσης, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ανατίθεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η επεξεργασία των καταγγελιών που αφορούν σε αστυνομική βία κατά αλλοδαπών.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ερωτήθηκε και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Πρώτα για τη μήνυση που θα υπέβαλλε εις βάρος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, κάτι όμως που εμμέσως τροποποίησε, καθώς είπε πως ο υπουργός δεν δύναται να υποβάλλει μήνυση. Συμπλήρωσε όμως ότι η υπόθεση εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.

Ο κ. Δένδιας δέχτηκε και πολλές ερωτήσεις σχετικά για την πιθανότητα να υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα σε αστυνομικούς και τη Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται καταγγελίες ή να εμποδίζονται παντοιοτρόπως όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για το βασανισμό 15 ανθρώπων, όπως δημοσίευσε η Guardian αλλά και άλλα ΜΜΕ.

Ως προς το πρώτο απάντησε ο υπουργός:

"Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν υποχρεούται να γνωρίζει τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Σε περίπτωση όμως παρέκκλισης δεν θα δείξουμε καμία επιείκεια", ενώ απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του News 247 τόνισε πως "οποιοσδήποτε παραβαίνει τον νόμο θα τιμωρείται".

Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής ήδη από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής υπήρχε ανακοίνωση για την πρόθεση της σύστασης αυτής της υπηρεσίας.

Η ενημέρωση που διέθετε η Χρυσή Αυγή δημιούργησε εκ νέου υπόνοιες για προνομιακή σχέση της με αστυνομικούς, καθώς για μία ακόμη φορά φάνηκε να γνωρίζει σχέδια της ηγεσίας της Αστυνομίας πριν ανακοινωθούν επισήμως.

news247

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news