facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα αποζημιώνονται πλέον όσοι τραυματίζονται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος ζητάει την άμεση απόσυρση της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτηρίζει... διάταξης που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή και με την οποία μειώνεται το Επικουρικό Κεφάλαιο με συνέπεια να μην αποζημιώνονται πλέον όσοι τραυματίζονται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Ο θεσμός του Επικουρικού Κεφαλαίου θεσπίστηκε με στόχο «την προάσπιση των συμφερόντων των ζημιωθέντων-παθόντων» από ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Όμως, σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του κ. Αδαμόπουλου, κάθε ενδεχόμενη μείωση της σχετικής προς αποζημίωση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, «ιδίως δε ο αποκλεισμός της υποχρέωσής του προς αποζημίωση για ψυχική οδύνη, αναμένεται -κατά πλήρη βεβαιότητα- να πλήξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και κλονισμό της ασφάλειας των συναλλαγών και του δικαίου, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία ο νομοθέτης σπεύδει -κατά τρόπο πρωτοφανή- να επεκτείνει την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων και σε εκκρεμείς δίκες επί των οποίων δεν θα έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις μέχρι τη δημοσίευση της εν λόγω νομοθετικής αλλαγής».

Ο δικηγορικός κόσμος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «εκφράζει την εντονότατη αντίδρασή του στην εκ νέου επιχειρούμενη νόθευση των δικαιωμάτων των πολιτών, η οποία επιχειρείται εξαιτίας της απροθυμίας της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών και να συμβάλλει στην εξυγίανση του κλάδου, καταλήγοντας να υποθάλπει εν τοις πράγμασι οικονομικές ατασθαλίες και λοιπές παραβατικές συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων που λυμαίνονται το χώρο της ασφάλισης».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, «καλεί, άμεσα τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση, αναλογιζόμενος τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η θέσπισή της, αναφορικά με τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων που θα αδυνατούν να καλύψουν τη ζημία τους, καταδικαζόμενα στην ανέχεια και στην οικονομική εξαθλίωση κατά τρόπο κοινωνικά ανάλγητο και απάνθρωπο».

Οι δικηγόροι των Αθηνών δηλώνουν «αποφασισμένοι να προασπιστούν έμπρακτα και αποτελεσματικά τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια ισοπέδωσής τους, που επιχειρείται στο βωμό των "μνημονιακών" πολιτικών, ενεργώντας προς όφελος της λειτουργίας απονομής της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτήν». Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την απόσυρση της κατάπτυστης αυτής διάταξης που έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο κοινωνικά άδικων και ανάλγητων ρυθμίσεων που πλήττουν αδιακρίτως επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους, ευπαθείς ομάδες, κυρίως δε το μέσο πολίτη».

Τέλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι το υπουργείο Οικονομικών «κατά τρόπο πλήρως ακατανόητο και αιφνιδιαστικά», κατέθεσε στην Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο, την επίμαχη διάταξη που «νοθεύει πρωτοφανώς το δίκαιο που διέπει την αποζημίωση από αυτοκινητικά ατυχήματα και θέτει σε μείζονα διακινδύνευση τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news