facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ειδικό λογαριασμό και βίαιο ισοσκελισμό εσόδων δαπανών θέλουν οι Γερμανοί

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδυνάμωσης των μηχανισμών εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών αλλά και η δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου που εστάλη από το Βερολίνο στην κυβέρνηση και το οποίο μεταξύ άλλων επαναφέρει τον ειδικό λογαριασμό δέσμευσης εσόδων ακόμη και από το ΦΠΑ.

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ επειδή, σύμφωνα με κύκλους του Κινήματος, «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών αρχηγών, ως απάντηση στη γερμανική απαίτηση για αφυκτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούσαν πάντως ότι σημασία δεν έχει τι αποστέλλεται αλλά τι «απαντά κανείς».

Νωρίτερα, σαφείς νύξεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι στο τελεταίο πρόγραμμα της Ελλάδας εισήχθησαν μηχανισμοί ελέγχου, που θα πρέπει πλέον να ενδυναμωθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν «αυτόματοι σταθεροποιητές».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ NON PAPER

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου» γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών. Ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρεται και ο ειδικός λογαριασμός που θα τελεί υπό εξωτερική διαχείριση.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι "ο λογαριασμός που υιοθετήθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται για να διασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και εξασφαλίζεται συστήνοντας διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)".

«Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον είδικό λογαριασμό.
Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα κατευθύνονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα πληρώνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό».

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των εσόδων (φερ ειπείν αυτό από τον ΦΠΑ) από τον όγκο του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας θα μπορεί να μεταφέρεται κάθε μήνα στον ειδικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξισορροπείται με τη μείωση των πρωτογενών φαπανών ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Στο ενδεχόμενο και νέων απωλειών κενών στο διάστημα του προγράμματος η Ελλάδα θα καλύψει την τρύπα με ίδια μέσα. Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων.

Διαβάστε εδώ το σημείωμα στα αγγλικά

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news