facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Στη θέση τους οι γιατροί που έδιναν γνωματεύσεις για επιδόματα - μαϊμού

Κανονικά συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι και σήμερα οι γιατροί στα «νησιά των τυφλών», Χίο και στην Ζάκυνθο, παρά το γεγονός πως, όπως αποκαλύφθηκε, υπέγραφαν τις ιατρικές γνωματεύσεις για τα προνοιακά επιδόματα που δίνονταν σε «μαϊμού» δικαιούχους.

O υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε ερώτηση του Capital σχετικά με την ευθύνη των γιατρών που έβαλαν την υπογραφή τους στις απαραίτητες γνωματεύσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων αναπηρίας, ανέφερε πως το ζήτημα αποτελεί πλέον αρμοδιότητα του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας. «Εάν ο υπουργός εργασίας ασχοληθεί και μου δώσει κάποια οδηγία, θα το παρακολουθήσω» δήλωσε, χωρίς να υπάρξει καμία παραπάνω διευκρίνιση σχετικά με τυχόν ποινικές, πειθαρχικές και ενδεχομένως και αστικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Δεν γνώριζε» η οφθαλμίατρος της Χίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη ότι το 60% των επιδομάτων τυφλότητας δίνονταν σε «μαϊμού» δικαιούχους, η οφθαλμίατρος του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου, η οποία πιστοποιούσε την υποτιθέμενη αναπηρία, βρίσκεται μέχρι και σήμερα κανονικά στη θέση της και συνεχίζει να εξετάζει «εν δυνάμει» δικαιούχους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιώργος Χαλκιάς, ο οποίος επισημάνει πως η εν λόγω οφθαλμίατρος εξακολουθεί να είναι στη θέση της, καθώς «το υπουργείο υγείας δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση». Αν και η επίσημη θέση του Συλλόγου είναι πως η νομοθεσία και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα από τους γιατρούς, εντούτοις από τη στιγμή που δεν προχωρά η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων, η οφθαλμίατρος παραμένει στη θέση της.

Στη Χίο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του επανέλεγχου των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος τυφλότητας από τις Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τους 416 δικαιούχους που εξετάστηκαν, 239 διαπιστώθηκε ότι λάμβαναν το επίδομα τυφλότητας χωρίς να το δικαιούνται, ενώ ακόμη 44 δικαιούχοι δεν προσήλθαν για επανέλεγχο.

Όταν μάλιστα η υπόθεση με τα παράνομα επιδόματα τυφλότητας ήρθε στο φως, η συγκεκριμένη οφθαλμίατρος, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο 28 χρόνια, είχε δηλώσει στον τοπικό τύπο πως «δεν γνώριζε πως η δική της υπογραφή είναι καταλυτικής σημασίας για το αν κάποιος θα πάρει το επίδομα ή όχι, μιας και πίστευε ότι η γνωμάτευσή της θα εξεταζόταν πριν την οριστική έγκριση από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή».

Στη θέση του και ο οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Μετά από ένα μήνα αναστολής άσκησης καθηκόντων, επανήλθε στη θέση του στο Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος» και ο οφθαλμίατρος που υπέγραφε ανάλογες γνωματεύσεις σε «μαϊμού» τυφλούς. Όπως σημειώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης, «έχει διαταχθεί έρευνα για τις ευθύνες του ιατρού, μέχρι όμως να βγει το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης και αφού παρήλθε το διάστημα αναστολής άσκησης καθηκόντων, ο εν λόγω οφθαλμίατρος επέστρεψε στην εργασία του».

Στη Ζάκυνθο που επίσης το ποσοστό των τυφλών υπερέβαινε επίσης κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, από τους 700 που έπαιρναν το επίδομα προσήλθαν στην απογραφή μόνο οι 180.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν

Τι θα γίνει με τα όσα αποκαλύφτηκαν για τα επιδόματα τυφλότητας και τους γιατρούς που υπέγραφαν τα σχετικά πιστοποιητικά, θα το αποφασίσει το υπουργείο υγείας, διευκρινίζει πάντως στο Capital.gr ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, «η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 νομούς που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο».

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news