facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

SOS εκπέμπουν τα φαρμακεία - Υπό καθεστώς κατάρρευσης η αγορά φαρμάκου

Ζήτημα ημερών πλέον είναι να σταματήσει η διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους από τα φαρμακεία της χώρας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και... καταντάει κουραστικό πλέον. Ο ΕΟΠΥΥ, ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, έχει κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των φαρμακείων να βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού καλούνται να αγοράσουν φάρμακα τοις μετρητοίς και να περιμένουν να πληρωθούν επί πιστώσει.

Όπως κάθε μισθωτός και συνταξιούχος, έτσι και ο φαρμακοποιός περιμένει κάθε μήνα την καταληκτική ημερομηνία για να πληρωθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία και να καλύψει τις ανάγκες του (ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, μισθοί προσωπικού κλπ). Με δεδομένο το 15% μεικτό περιθώριο κέρδους, κάθε μήνας καθυστέρησης απο τον ΕΟΠΥΥ ισοδυναμεί με επτά μήνες μεικτών κερδών. Ποιος αντέχει να παραμένει απλήρωτος για 21 μήνες; Εδώ και μερικούς μήνες ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει όποτε θέλει και φυσικά εκπρόθεσμα κατά παράβαση του νόμου και της σχετικής σύμβασης. Ο Υπουργός Υγείας ζητάει κατανόηση και υπομονή. Κατανόηση και υπομονή όμως δεν φαίνεται να δείχνουν ούτε οι τράπεζες ουτε οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίοι ζητάνε τα χρήματα στην ώρα τους.



Σήμερα οφείλονται στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας χρήματα που αντιστοιχούν στους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο. Φάρμακα δηλαδή τα οποία έχουν δώσει οι φαρμακοποιοί στους Έλληνες ασφαλισμένους και περιμένουν να εισπράξουν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Φάρμακα τριών μηνών λοιπόν από την τσέπη των φαρμακοποιών. Επίσης οφείλονται χρήματα απο το 2011, χρήματα για τα οποία φορολογούνται κανονικά (ενώ παραμένουν ανείσπρακτα) και μάλιστα ήδη άρχισαν να πληρώνονται αφού τα ραβασάκια της εφορίας έχουν φτάσει (αυτά μάλλον δε δείχνουν κατανόηση και υπομονή)!

Δυστυχώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι δε πάει άλλο. Η υπομονή και η κατανόηση έχουν εξαντληθεί στους τρεις μήνες πίστωσης που έχουν ήδη δώσει. Στις 15/7 έπρεπε να καταβληθεί ο μήνας Μάιος. Στις 23/7 ανακοινώθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι θα καταβληθεί το 77% των οφειλομένων, κάτι το οποίο δεν έγινε. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτό θα αποτελούσε σκάνδαλο, αφού καταστρατηγείται ο ρόλος της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ με αδιαφανή πλέον στοιχεία. Το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ που αναρτήθηκε ήταν κατά πως φαίνεται αέρας κοπανιστός. Ίσως ένας εισαγγελέας θα μπορούσε να διευκρινήσει πού πήγαν εκείνα τα χρήματα.

Οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για το χάος που θα επακολουθήσει. Η αναστολή εκτέλεσης συνταγών δεν είναι πλέον μέτρο πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση για να πληρωθούν μισό άντε ένα μήνα. Αποτελεί μέτρο επιβίωσης και αυτοάμυνας των φαρμακείων τους. Καταρρέοντας ο ΕΟΠΥΥ παίρνει μαζί του όλη την φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Τα ΜΜΕ δείχνουν να σχολούνται με το θέμα μόνο όταν υπάρχει αναστολή πίστωσης και "ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι". Την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων την γνωρίζουν πολύ καλύτερα όμως οι φαρμακοποιοί της χώρας οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τον εξαθλιωμένο Έλληνα ασφαλισμένο του οποίου το εισόδημα βλέπουν καθημερινά να περικόπτεται. Όπως ειπώθηκε όμως, χωρίς χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, δε μπορούν να σηκώνουν άλλο το οικονομικό βάρος ενός κοινωνικού υποτίθεται κράτους.

Αν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τότε αναγκαστικά είναι νομοτελειακό να σταματήσει και η ιατροφαμακευτική περίθαλψη. Ο Έλληνας θα κληθεί και πάλι να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη του.

farmakopoioi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news