facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Δυναμική παρέμβαση ετοιμάζει ο EFSF

Παρεμβαίνει δυναμικά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)! Με ανακοίνωσή του ίδιου του Ταμείου, την οποία... μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνονται οι φήμες που είχαν σαρώσει τις αγορές από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, περί επικοινωνίας στελεχών του Ταμείου με τράπεζες-μέλη για μια σειρά πιστωτικών γραμμών.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι το EFSF αναζητά παντοιοτρόπως ρευστότητα, για να μπορεί ουσιαστικά το Ταμείο να παρέμβει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, να αγοράζει κρατικό χρέος ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις στα ομόλογα των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του EFSF, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο «μαξιλάρι ρευστότητας», με κεφάλαια που το Ταμείο θα δανεισθεί από τις τράπεζες, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος του ποσού ή για τους όρους.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές, άλλαξε άρδην το κλίμα και στάθηκε η αφορμή για να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τρόπο εντυπωσιακό. Για του λόγου το αληθές ο FTSE 100 στο Λονδίνο τερμάτισε με κέρδη 2,21%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στο +3,93%, ο CAC στο Παρίσι στο +4,38%, ενώ εκτινάχθηκαν Μιλάνο. στο +6,34% και Μαδρίτη στο +6%.

Την ίδια ώρα μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων (από 7,30% στο 6,78%) και το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,24 δολάρια, με κέρδη άνω του 1,6%.

Τέλος, έγινε γνωστό πως μετά από πιέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα του θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

patrastimes

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news