facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Πετούσαν τα βιβλία στις αποθήκες του υπουργείου Παιδείας!

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σχολικών βιβλίων παρέμεναν αχρησιμοποίητοι στις εγκαταστάσεις του οργανισμού έκδοσης του υπουργείου Παιδείας, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες τις προηγούμενες σχολικές χρονιές δεν μπορούσαν να προγραμματίσουν τις εκδόσεις τους με τρόπο που να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», στις αποθήκες του Ασπρόπυργου στοιβάζονταν 250.000 τόνοι βιβλίων που δε διατίθεντο, καθώς αποτελούσαν πλεόνασμα παρελθόντων ετών. Για χρόνια, την ώρα που βιβλία για συγκεκριμένα μαθήματα υποτυπώνονταν, με αποτέλεσμα τραγικές ελλείψεις σε ορισμένες κατηγορίες σχολικών βιβλίων, σε άλλα μαθήματα οι τίτλοι υπερτυπώνονταν και ως εκ τούτου παρέμεναν αδιάθετοι.

Για φέτος, οι αρμόδιες αρχές αναγνώρισαν ότι διατίθεται επαρκές χαρτί ακόμα και για την έκδοση των σχολικών βιβλίων του επόμενου σχολικού έτους.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η πλεονασματική εκτύπωση βιβλίων, όσο και η ελλειμματική εκτύπωση άλλων τίτλων, καθώς και το «φαινόμενο των φωτοτυπιών» εξαιτίας ελλείψεων σχολικού υλικού, καταδεικνύουν ένα εξαιρετικά οξύ πρόβλημα σχεδιασμού στους αρμόδιους φορείς. Αφενός η σπατάλη (βλ. πλεονασματικοί τίτλοι), αφετέρου η υπονόμευση της διδακτικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας (βλ. ελλείψεις), επιβαρύνουν άσκοπα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου ναρκοθετούν την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εν τέλει, λήφθηκε η απόφαση διανομής όσων τίτλων ανταποκρίνονται ακόμη στη διδακτέα ύλη των σχολείων της χώρας. Τα υπόλοιπα, όσα δηλαδή δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν προς τις διδακτικές ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, αναμένεται να πολτοποιηθούν.

Όπως πληροφορεί το αρμόδιο υπουργείο, κατόπιν και της επίσκεψης του υφυπουργού Παιδείας, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στους χώρους παραγωγής και διάθεσης των σχολικών τίτλων, το 70% των βιβλίων βρίσκεται ήδη σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ το εναπομείναν ποσοστό θα καλυφθεί έως τις 20 Αυγούστου. Για τα δημοτικά σχολεία, η διάθεση θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news