facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Πάτρα: Σε αποκλεισμό δρόμων προχωρούν κάτοικοι "κοινοτήτων" που μένουν χωρίς φάρμακα

Σε αποκλεισμό όλων των οδών πρόσβασης προς την Πάτρα, είναι αποφασισμένοι να προσχωρήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι κάτοικοι των... Δεμενίκων, της Παραλίας Πατρών, της Θέας, του Σαραβαλίου της Οβρυάς του Ρίου, του Ψαθοπύργου και δεκάδων άλλων Δημοτικών Ενοτήτων που προσαρτήθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Πατρέων, οι οποίοι επί μήνες μένουν χωρίς τη δυνατότητα στιγμιογράφησης, καθώς τα αγροτικά τους ιατρεία δεν έχουν στελεχωθεί αφού δεν διαθέτουν τηλεφωνικές γραμμές για την εγκατάσταση ίντερνετ, ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών.

Περισσότερα από 80 αγροτικά ιατρεία από τα οποία εξυπηρετούνται δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν στην Αχαΐα επί της ουσίας ανενεργά, λόγω έλλειψης υποδομών, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ακήρυχτος «πόλεμος» μεταξύ 6ης ΥΠΕ, Διοίκησης Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας και Δήμου Πατρέων σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την στελέχωσή τους.

Χαρακτηριστικό του τραγέλαφου που επικρατεί, το γεγονός ότι οι αγροτικοί ιατροί απαγορεύεται να συνταγογραφήσουν με το χέρι, καθώς απειλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους, το ύψος του ποσού που αναλογεί στη συνταγή την οποία θα γράψουν καθώς και η λειτουργία περιφερειακών ιατρείων, σε πρώην κοινότητες με πολύ μικρότερο αριθμό κατοίκων από αυτές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σε πολλές περιοχές ακόμα και του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων οι κάτοικοι μεγάλων Δημοτικών Διαμερισμάτων όπως τα Δεμένικα το Ρίον και ο Ψαθόπυργος, στα οποία ζουν από 3000 έως και 8000 άτομα, υποχρεώνονται να διανύουν απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να μεταβούν σε πρώην κοινότητες με πολύ μικρότερο πληθυσμό για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αναλυτικότερα:

Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες πολίτες των Δημοτικών Διαμερισμάτων όπου υπήρχαν αγροτικά ιατρεία, καθώς τα ιατρεία παραμένουν χωρίς γραμμές για τηλέφωνο και ίντερνετ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι γιατροί να προβούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιατρείο στα Δεμένικα, που εξυπηρετεί 8.000 ασφαλισμένους, και οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα ιατρεία πολύ πιο μακριά, για να μπορέσουν να γράψουν τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο patrastimes.gr ο κ. Γκόλφης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων, εδώ και δύο μήνες προσπαθούν να «βγάλουν άκρη», αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, αφού ο ένας ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον, και το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρεά», η 6η Υπε και ο Δήμος, ο καθένας από τη μεριά του δηλώνει αναρμόδιος. Το αποτέλεσμα είναι το ιατρείο της περιοχής να μην έχει ακόμα γραμμή τηλεφώνου και ίντερνετ ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να συνδέσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συνταγογραφήσουν.

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται, αφού έχουν φροντίσει να εξοπλίσουν ιατρεία σε δημοτικά διαμερίσματα σε περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, ενώ έχουν αφήσει αυτά που εξυπηρετούν περισσότερους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό του Σαραβαλίου, που εξυπηρετεί περίπου 2.000 άτομα και έχει εξοπλιστεί, ενώ των Δεμενίκων που εξυπηρετεί 8.000 το έχουν αφήσει χωρίς εξοπλισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ιατρεία του Πλατανίου και του Ρίου, με το πρώτο να λειτουργεί κανονικά, ενώ το δεύτερο να μην έχει ακόμα τις απαραίτητες γραμμές για ίντερνετ.

Και ενώ οι κάτοικοι ζητούν να επιτρέπεται στους γιατρούς, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και να περαστούν οι απαραίτητες γραμμές, να επιτρέπεται στους γιατρούς να συνταγογραφούν χειρόγραφα, αυτό το απαγορεύει ο νόμος που ισχύει από 1η Ιουλίου, με τον οποίο για κάθε χειρόγραφη συνταγή που γράφει ο γιατρός θα πληρώνει ένα ευρώ πρόστιμο!

Όλα αυτά, δείχνουν την προχειρότητα –για άλλη μια φορά- που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα πράγματα από την κεντρική εξουσία, αφού αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς να έχουν προηγουμένως φροντίσει για τον εξοπλισμό όλων των αγροτικών ιατρείων ώστε να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι!

patrastimes

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news