facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Λίστες αναμονής και για φάρμακα!

Μετά τις γνωστές λίστες αναμονής ασθενών, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας «πέτυχε» μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία, τη δημιουργία λίστας… αναμονής φαρμάκων.

Εκατοντάδες Λαρισαίοι ασθενείς, παρά τη σοβαρότητα της νόσου από την οποία υποφέρουν (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι κ.ά.) υποχρεώνονται να περιμένουν τουλάχιστον 20 ημέρες για να λάβουν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την υγεία τους!

Η προχειρότητα στην ίδρυση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, που προέκυψε από τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ κ.ά. έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους, με σημαντικότερα, την υποβάθμιση της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, εξέλιξη που αφορά στο βιοτικό επίπεδο αν και πιο εμφανείς επιπτώσεις είναι αυτές της ταλαιπωρίας ή της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης.

Η πρόβλεψη – επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου – για χορήγηση φαρμάκων, όπως αυτά του υψηλού κόστους, μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα στους ασφαλισμένους της υπόλοιπης χώρας. Για παράδειγμα, ένας Λαρισαίος ασφαλισμένος, έχοντας τη συνταγή του γιατρού θα πρέπει να απευθυνθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ Λάρισας (πρώην ΙΚΑ). Οι φαρμακοποιοί του ΙΚΑ Λάρισας θα πρέπει να αποστείλουν τη συνταγή με ταχυμεταφορά στην κεντρική φαρμακοποθήκη του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα.

Εφόσον υπάρχει το φάρμακο, τότε αυτό θα αποσταλεί στον Λαρισαίο δικαιούχο το νωρίτερο σε 20 ημέρες. Τις τελευταίες ημέρες, πιθανόν ελλείψει χρημάτων και σε συνδυασμό με τις θερινές άδειες του προσωπικού, η αποθήκη του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα καθυστερεί ακόμη περισσότερο αφού ουσιαστικά πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της χώρας, πλην της Θεσσαλονίκης που διαθέτει δικό της φαρμακείο!

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής ξεκινά τη θεραπεία του. Υπάρχει βεβαίως και χειρότερη εκδοχή. Όπως για παράδειγμα η αποθήκη της Αθήνας να μην διαθέτει το φάρμακο και μετά επίσης από το ίδιο διάστημα των 20 ημερών να επιστρέψει στον Λαρισαίο ασθενή τη συνταγή, με την ένδειξη «στερούμεθα».

Τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταφύγει σε ιδιωτικό φαρμακείο τα οποία επίσης δεν διαθέτουν αποθέματα ακριβών φαρμάκων λόγω κόστους, ειδικά μετά την απόφαση των φαρμακοβιομηχανιών να μην χορηγούν σκευάσματα σε φαρμακεία της χώρας (σ.σ. λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση) εφόσον δεν τα εξοφλήσουν προκαταβολικά.

Ο ασφαλισμένος λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση σε συνεννόηση με τον ιδιώτη φαρμακοποιό και προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία του, προπληρώνει την αγορά του φαρμάκου και στη συνέχεια του επιστρέφονται τα χρήματα. Είναι μια πρακτική που όλο και περισσότερο ακολουθείται τελευταία από ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι.

ΑΝΑΜΟΝΗ

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στο πρώην ΙΚΑ (και νυν ΕΟΠΥΥ) Λάρισας εκτελούνται καθημερινά από 60 έως 120 συνταγές ημερησίως, δηλαδή 1.200 συνταγές (κατά μέσο όρο) σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των συνταγών μεταβάλλεται με αφορμή και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας που φιλοξενεί ασθενείς από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες, ασθενείς από την Καρδίτσα, στην απόγνωσή τους να λάβουν τα φάρμακά τους, μεταβαίνουν οι ίδιοι στη Λάρισα για να καταθέσουν τις συνταγές τους στο τοπικό ΙΚΑ έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι στο ΙΚΑ Λάρισας υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν με αφορμή και την αποθήκη φαρμάκων που διέθετε το ΙΚΑ Λάρισας αλλά το τελευταίο διάστημα, η καθυστέρηση στην εκτέλεση των συνταγών από την Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα, τα όποια αποθέματα εξαντλήθηκαν.

Από τις 18 Ιουνίου, άλλο παράδειγμα, και μέχρι χθες σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», εκκρεμούσαν 200 συνταγές Λαρισαίων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν το κάθε κουτί κοστίζει 1000 ευρώ! Στην ίδια θέση βρίσκονται και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ασθενείς με ηπατίτιδες, ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση, με μεσογειακή αναιμία και άλλες σοβαρές παθήσεις που πρέπει, λόγω της κατάστασής τους να λάβουν τα φάρμακα χωρίς καμία καθυστέρηση.

ΠΡΟΧΕΙΡΑ

Ο νέος ασφαλιστικός φορέας τέθηκε σε ισχύ χωρίς να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών ενώ έμφαση είχε δοθεί μόνο στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς. Παρά τις συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την καθημερινότητα των υπό συγχώνευση ταμείων, με αποτέλεσμα, το ΙΚΑ Λάρισας στην εν λόγω περίπτωση, να καλείται να καλύψει ανάγκες των ασφαλισμένων όλων των ταμείων που απορροφήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καν να γνωρίζει τον αριθμό των ασφαλισμένων σε τοπικό επίπεδο.

Με αφορμή το θέμα των φαρμάκων πάντως, φαρμακοποιοί και τοπική διεύθυνση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Λάρισας επιχειρούν να λειτουργήσουν το φαρμακείο, με βάση τα νέα δεδομένα χωρίς ωστόσο κάποιος να βεβαιώνει, πόσο διάστημα απαιτείται για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να πάψει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις εξεταζόμενες λύσεις είναι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε περισσότερους από 10 νομούς, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα ενώ αυτό το διάστημα που έχει οξυνθεί το πρόβλημα της αναμονής στη χορήγηση φαρμάκων, εξετάζονται λύσεις που θα παρακάμψουν τη διαδικασία με σκοπό την ταχύτερη χορήγηση των φαρμάκων.

eleftheria

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news