facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Χωρίς δικηγόρους η υπογραφή συμβολαίων

Τέλος στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις ενδέχεται να επέλθει στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος και της αναθεώρησης του Κώδικα περί Δικηγόρων, που σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο αναθεώρησης του Κώδικα παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στο στοίχημα επιτάχυνσης στην εκδίκαση αστικών υποθέσεων.

Αίσθηση, πάντως, φέρεται να έχει προκαλέσει στους αξιωματούχους της τρόικας η ισχύουσα πρόβλεψη να παρίστανται δικηγόροι και από τις δύο πλευρές στη διάρκεια υπογραφής συμβολαίων. Η πρακτική αυτή, που περιλαμβάνει και αμοιβή των δικηγόρων ως ποσοστό επί της αξίας της συμβολαιογραφικής πράξης, θεωρήθηκε ελληνική πρωτοτυπία. Ωστόσο, εμφανίστηκαν να κατανοούν πως οι όποιες αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης χρειάζονται κάποιο χρόνο και πρέπει να γίνουν με προσεκτικά βήματα.

Ηδη, στην κατεύθυνση αυτή, έχουν για παράδειγμα καταργηθεί οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων για παραστάσεις στα δικαστήρια, αν και παραμένουν οι λεγόμενες νόμιμες αμοιβές σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγγραφη συμφωνία για το ποσό μεταξύ δικηγόρου και εντολέα.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η τρόικα για τους ρυθμούς στις διοικητικές δίκες, καθώς εκτιμάται πως τα Διοικητικά Εφετεία έχουν κατορθώσει να πιάσουν τους στόχους που είχαν τεθεί. Αντιθέτως, καθυστερήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στις πολιτικές δίκες και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σειρά μέτρων.

ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ. Μεταξύ των προωθούμενων αλλαγών προβλέπεται η εφαρμογή ενός συστήματος το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως φίλτρο για τις υπό εκδίκαση υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτόν τυχόν αβάσιμες ή απαράδεκτες αγωγές θα μπαίνουν στο αρχείο και δεν θα επιβαρύνουν τα αστικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης των υπόλοιπων υποθέσεων. Οι αλλαγές θα περιληφθούν στον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Οπως μάλιστα αναφέρεται, οι τροποποιήσεις στους δύο Κώδικες δεν αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά επιλογές του υπουργείου με τις οποίες συμφωνεί η τρόικα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ωστόσο από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα προβλήματα που δημιουργούνται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία εξαιτίας των ελλείψεων σε δικαστές αλλά και δικαστικούς υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις μέσω μετατάξεων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες που πιθανώς θα συγχωνευθούν.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news