facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο

Σχέδιο «σωτηρίας» του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μπει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα για να μην μείνουν χωρίς περίθαλψη 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το σχέδιο διάσωσης έχει ήδη καταρτιστεί με στόχο να μπει πλήρως σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Το μεταρρυθμιστικό πακέτο για το ενιαίο ταμείο προβλέπει:

- Αγορά πακέτων εξετάσεων και επεμβάσεων για τους ασθενείς μετά από διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Απευθείας διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ με φαρμακευτικές εταιρείες για μείωση του κόστους φαρμάκων, ενώ εναλλακτικό σχέδιο είναι η υιοθέτηση τιμών που προκύπτουν από ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς με έκπτωση στα φάρμακα ακόμη και πάνω από 50%.

- Διαγωνισμούς ανά πολυϊατρείο του ΙΚΑ για πακέτα εξετάσεων μέχρι και 2.500 ευρώ. Στόχος είναι η μείωση του κόστους για περισσότερα τεστ.

- Αξιολόγηση δημοσίων - ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων και κατάταξή τους σε κατηγορίες αναλόγως με τον ιατρικό εξοπλισμό, την ξενοδοχειακή υποδομή και την θεραπευτική απόδοση.

- Αμοιβή ιατρικών πράξεων με βάση την κατηγορία κατάταξης του κέντρου ή του νοσοκομείου.

«Στην Ελλάδα είχαμε ένα ισοπεδωτικό σύστημα αμοιβής, όπου αυτός που παρείχε ποιοτικές υπηρεσίες αποζημιωνόταν το ίδιο με αυτόν που παρείχε λιγότερο ποιοτικές υπηρεσίες. Τώρα σχεδιάζουμε μία σειρά από κριτήρια που ουσιαστικά βαθμολογούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και σύμφωνα με αυτό θα αποζημιώνονται οι προμηθευτές», τόνισε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκος Σουλιώτης. «Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και για τα οικονομικά του οργανισμού, αλλά κυρίως είναι προς όφελος των ασφαλισμένων», πρόσθεσε.

Ο τεράστιος δημόσιος φορέας με τα 9,5 εκατομμύρια μέλη μπορεί, όπως λένε οι αρμόδιοι, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές και βελτιωμένα πακέτα περίθαλψης.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, που προκαλούν οι μειωμένες εισφορές, αλλά και η σπατάλη στις δαπάνες.

Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, ο αποτελεσματικός έλεγχος της συνταγογράφησης, μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της σπατάλης από 15% έως 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υγείας θα τρέξει ηλεκτρονικό πρόγραμμα ώστε να ελέγχονται σε καθημερινή βάση οι γιατροί και όχι σε κάθε δύο μήνες όπως ισχύει σήμερα. Έτσι θα μπορούν να ελέγχουν πόσες συνταγές γράφουν καθημερινά, με τι φάρμακα και που εκτελείται κάθε συνταγή.

Αν ο γιατρός υπερβαίνει τον μέσο όρο συνταγογράφησης της ειδικότητάς του, τότε θα λαμβάνει άμεσα προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ.

ant1online

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news