facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«Παράθυρο» για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανοίγει ο Όλι Ρεν

«Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει», επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν απάντησε σε ερώτηση του κ. Χουντή, ο οποίος έκανε λόγο για δυσμενή μεταχείριση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, σχετικά με το θέμα της απευθείας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς ευρωστήριξης, τα ποσά που θα λάβει η Ελλάδα (και ενδεχομένως και αυτά που έχει ήδη λάβει) δεν θα καταγράφονται στο δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προβλέπεται ποσό έως 50 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν δοθεί 18 δισ. ευρώ.

Στην απάντηση του, ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου» και άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής στην ερώτηση του, αφού σημείωνε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου 2012 αποφασίστηκε ότι, στο εξής, τα κράτη μέλη που ζητούν βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τους τομέα, θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης», αλλά και ότι έγινε λόγος «για παρόμοιες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά όμοιο τρόπο», καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει συγκεκριμένα τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο και «τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης», δηλαδή της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, όπως διευκρινίζει ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση.

Απαντώντας, ο κ. Ρεν είπε τα εξής:

«Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας.

Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news