facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Γιατί οι «μνηστήρες» θέλουν εναγωνίως την Εμπορική

Το ενδιαφέρον για την Εμπορική Τράπεζα παρουσιάζεται ενισχυμένο καθώς μετά την Alpha και η Εθνική Τράπεζα φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την παραδοσιακή ελληνική Τράπεζα από την οποία αποχωρεί η Credit Agricole.

Εκτός από την Εθνική, η Εurobank έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει από τη δική της πλευρά μια συγκροτημένη πρόταση για τον άλλοτε ισχυρό ελληνικό όμιλο, ο οποίος στα χέρια των Γάλλων απαίτησε τουλάχιστον 5 δις ευρώ επιπλέον για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις τραπεζικές εξελίξεις, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών γνωρίζουν ότι στην Εμπορική απαιτείται μια νέα ενίσχυση κεφαλαίων ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της πριν παραχωρηθεί στην ελληνική πλευρά. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή οι Γάλλοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν και ένα «καπάρο» στον Ελληνα αγοραστή για να πάρει την τράπεζα.

Αυτό λοιπόν σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι ελληνικές διοικήσεις καθώς θα χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων αυτών για κάλυψη μέρους της δικής τους αύξησης κεφαλαίου που θα απαιτηθεί στον όμιλο που θα κατορθώσει να ενσωματώσει την Εμπορική.

Πρόκειται δηλαδή για ένα μπόνους το οποίο θα λάβουν οι μέτοχοι της τράπεζας που θα κατορθώσει να ελέγξει την Εμπορική καθιστώντας έτσι πιο εύκολο το στόχο τους να βρουν τα κεφάλαια εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν τη μελλοντική δυνατότητα διατήρησης του ελέγχου.

Θα είναι πιο εύκολο, για παράδειγμα, για τους μετόχους μιας τράπεζας να κάνουν χρήση των κεφαλαίων αυτών στην προσπάθεια να συνεργαστούν με τον EFSF και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ηδη αντίστοιχες κινήσεις έχουν καταγραφεί από τη σαφή βελτίωση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς μετά την ενσωμάτωση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής όπου βελτιώθηκε σημαντικά η σχέση καταθέσεων προς χορηγήσεις ενώ μειώθηκε και το ποσοστό των καθυστερουμένων δανείων.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news