facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Στην πρέσα ο κατώτατος μισθός

Διάλογο - εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους ανοίγει η κυβέρνηση Στο τραπέζι αντιπρόταση από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για να προσλαμβάνονται άνεργοι αντί να αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές

Επιστολή 6 σημείων για τα εργασιακά έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης

Υπό την πίεση της τρόικας για νέες ανατροπές στο εργασιακό η κυβέρνηση ανοίγει διάλογο-εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους για την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για τον περιορισμό του ύψους των υπερωριών και των αποζημιώσεων για απολύσεις.

Οι δύο βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

Το ύψος των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων να καθορίζεται ύστερα από διαβούλευση με απόφαση της κυβέρνησης και όχι αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους όπως ίσχυε έως το 2011.



Οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, και ως αντίβαρο των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

Τις αλλαγές στους κατώτατους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης με επιστολή που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας συναίνεση και αποφάσεις έως τον Οκτώβριο.

Με την ίδια επιστολή, ο υπουργός «παγώνει» κάθε συζήτηση για την επαναφορά (με αύξηση έως και 22% όπως ζητούσε η ΓΣΕΕ) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, επικαλούμενος τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες... Προτεραιότητά μας, σήμερα, πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης», υπογραμμίζει ο υπουργός προτείνοντας την άμεση σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Υποστήριξης Κοινωνικού Διαλόγου και την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης εντός του Αυγούστου.

Ατζέντα διαλόγου

Η ατζέντα του διαλόγου, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού που εστάλη στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ περιλαμβάνει 6 σημεία:

Την εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ και την «όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών, καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η τωρινή».

Προτείνεται η αναμόρφωση του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), υπό το φως τόσο των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και της θεσμικής εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προβλέπουν προσδιορισμό κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης ή διμερείς διαπραγματεύσεις και κρατική απόφαση.

Την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας μέσω της επανεξέτασης και αναμόρφωσης των παρεμβάσεων του ΟΑΕΔ, προγραμμάτων μειωμένης απασχόλησης και κατάρτισης, της προώθησης ενός Συμφώνου για τους νέους (με πρώτο βήμα την απασχόληση 80.000 άνεργων), της νεανικής επιχειρηματικότητας κ.ά.

Ο υπουργός αντιπροτείνει, μάλιστα, αντί της προτεινόμενης από τους μικρομεσαίους αύξησης του κατώτατου μισθού στα 701 ευρώ, από τα 586 ευρώ σήμερα, να προσλαμβάνουν 1 ακόμα εργαζόμενο για κάθε 5 που απασχολούν Την καταπολέμηση της αδήλωτης-μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής (πάνω από 6 δισ. ευρώ μόνο στο ΙΚΑ) με ενίσχυση των ελέγχων, αύξηση των προστίμων (μέχρι το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων), υποχρεωτική πρόσληψη άλλων εργαζομένων στη θέση των ανασφάλιστων κ.ά.

Τη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τη διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών βρεφονηπιακών σταθμών, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για φτωχά νοικοκυριά και η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματοδότηση από τις εισφορές των εργαζομένων και διαχειριστή τον ΟΑΕΔ.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news