facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Παίρνουν διάγνωση και περιμένουν το θάνατο

Δύο από τους 10 ασθενείς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία, όμως η ανεργία δεν τους επιτρέπει την περίθαλψή τους.

Θεατές στην ανακοίνωση της διάγνωσης, πρόθυμοι, αλλά ανήμποροι να βοηθήσουν, οι εθελοντές γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ηθικό, επιστημονικό και κοινωνικό.

Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δε χειρουργήθηκαν ποτέ, διότι δεν είχαν χρήματα. Σε ορισμένα περιστατικά πια, ο καρκίνος έγινε ανεγχείρητος και τώρα περιμένουν απλά να πεθάνουν, επειδή δεν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν.

Παρά τις εκκλήσεις του ΙΣΑ στο υπουργείο Υγείας, υπάλληλος απάντησε ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «οι ανασφάλιστοι πληρώνουν…. ας βγάλουν βιβλιάριο απορίας…!!!» όταν όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία, δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και βιβλιάριο απορίας!

Ο ΙΣΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση με άλλη ευαισθησία.

Το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών είναι ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση. Άνθρωποι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν να τους χτυπήσει αυτοκίνητο δρόμο γιατί δε βλέπουν, επειδή δε μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη…

Έγκυο με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου, δεν τη ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%. Αντίστοιχα κινδυνεύουν και οι έγκυες που πρέπει να γεννήσουν με καισαρική, όμως δεν έχουν 800 ευρώ για να γεννήσουν σε κρατικό μαιευτήριο.

Τα ελληνικά παράδοξα

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η ανθρωπιστική κρίση σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα εδώ και τώρα. Ιδίως αφού η ελληνική νομοθεσία δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις.

Δηλαδή, ένας ασθενής που πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δε μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο ασθενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, η κύστη σπάσει και προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, με κίνδυνο της ζωής του, η πολιτεία θα αναλάβει τα έξοδα.

Όμως τότε, μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και τα νοσήλια θα είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.

Απέναντι σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, ο ΙΣΑ έκανε έκκληση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές.

newsbomb

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news