facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Συμφωνία με...ενστάσεις για το πλαίσιο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ...!!!

Μετά την δίωρη σύσκεψη, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για το πλαίσιο των μέτρων 11.5 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι έγινε δεκτή η εισήγηση του πρωθυπουργού να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 11,5 δισ.,ως αναγκαία προϋπόθεση της παραμονής στην ευρωζώνη και της δυνατότητας για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ο Ευ. Βενιζέλος δημοσιοποίησε την διαφωνία του με την στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, ενώ ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι κοινός άξονας είναι η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύνατων.

Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία, αυτή είναι η καλύτερη λύση για την χώρα. Αν ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων 11,5 δισ ευρώ, θα δεχτώ αυτή την εκτίμηση, καθώς ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη των

χειρισμών, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές για την ΝΔ, αφού όπως είπε : «εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση Παπαδήμου…Θα τιμήσουμε την συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης».



Πρόσθεσε επίσης μια σειρά προϋποθέσεων που θεωρεί ότι θα πρέπει να συνοδεύουν το πακέτο:

1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα. Έχουμε πει ποια είναι αυτά στο οικονομικό επιτελείο.

2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα. Μόνο η ρευστότητα επιτρέπει να κινηθεί η αγορά, να γίνουν κάποιες επενδύσεις, να μειωθεί κάπως η ανεργία. Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών, μέτρα για την προστασία των ανέργων, την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.

5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά...Να σταλεί δηλαδή ένα άλλο μήνυμα διεθνώς από τους εταίρους μας για την Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε με δριμείς χαρακτηρισμούς σε όσους του επιτέθηκαν προσωπικά το τελευταίο διάστημα, χαρακτηρίζοντας «χυδαίες και ανιστόρητες» τις επιθέσεις από τους «κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες» για μειωμένη ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε:

«Θα υπάρξει από την μεριά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο αποτελεί κοινή επιλογή μας είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία.

Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τη συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Η προγραμματική μας συμφωνία, η προγραμματική σύγκλιση των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει στο ακέραιο».

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση-«Δήθεν διαφοροποιήσεις»

Για «δήθεν διαφοροποιήσεις» εντός της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την σημερινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση μήνα πορεύεται δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική, με μόνο οδηγό το μνημόνιο και την αγωνία μην θυμώσει η τρόικα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι δήθεν διαφοροποιήσεις τους αναφορικά με τον τρόπο και τη σειρά των μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα και προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε ότι η μόνη σωτήρια στρατηγική για την χώρα, ήταν αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την ακύρωση και αντικατάσταση του μνημονίου.

Δυστυχώς για τη χώρα, κάθε επιλογή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news