facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Les Echos: Ποιος τρελός θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν η Γερμανία κάνει λόγο για Grexit;

Ως μια τρομερή σπαζοκεφαλιά όχι σε χρηματοοικονομικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες την Αθήνα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos, καθώς κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για το αποτέλεσμα του πορίσματος της Τρόικα.

Στην εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, με τίτλο «Ο Μπαρόζο επισκέπτεται την Ελλάδα για να αμβλύνει τις εντάσεις» η γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη στον ερχομό του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, γράφει ότι αυτή γίνεται σε ένα πλαίσιο έντασης και ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται το σενάριο μια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο ουδέποτε επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, που με την επίσκεψή του στην Αθήνα θέλησε να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης προς τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιμένει από την επίσκεψη αυτή ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, σε μια στιγμή που έχει έλθει εκ νέου στην επιφάνεια η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η συνάντηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει για την ώρα πραγματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως ο κύριος υπεύθυνος των καθυστερήσεων στις εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εξ αιτίας των εκλογικών του φιλοδοξιών.

Για τις Βρυξέλλες, η Αθήνα έχει γίνει μια τρομερή σπαζοκεφαλιά, όχι τόσο σε χρηματοοικονομικό, όσο σε πολιτικό επίπεδο. Ουδείς τρέφει αυταπάτες για τ' αποτελέσματα της τρόικας σχετικά με τις προσαρμογές που προβλέπει το δεύτερο σχέδιο διάσωσης. Οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για το πώς θα μπορούσε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς την επιβολή τρίτου πακέτου διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τρόικα έχει άμεσα μια διπλή αποστολή: όχι μόνο να αξιολογήσει πόσα λείπουν για τη διάσωση της χώρας, αλλά και να εκτιμήσει αυτά που οφείλονται στην αδυναμία του ελληνικού κράτους και τι προέρχεται από την ύφεση.

Για να εκτονωθεί η συζήτηση, που αναμένεται να είναι θυελλώδης το Σεπτέμβριο, πρέπει να μοιρασθούν οι ευθύνες ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Έλληνες. Για παράδειγμα: είναι άραγε πραγματικά, σφάλμα των Ελλήνων το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις; Αλλά πώς μπορεί να αποκρατικοποιήσει κανείς κάτω από τη μόνιμη απειλή της εξόδου από το ευρώ; Ποιος αγοραστής θα ήταν τόσο τρελός να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας μιλά για «Grexit»;

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταλήγει η Les Echos, πρέπει από δω και στο εξής να αποδείξει στους συνομιλητές του ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης. Η πρόκληση εστιάζεται στο θέμα της εμπιστοσύνης.

iefimerida/AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news