facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

H E.E. θέτει ζήτημα υπερ-ρύθμισης του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ

Η Επιτροπή με επιστολή της ζητεί από την ΕΕΤΤ “να δικαιολογήσει περαιτέρω την ανάγκη για συνεχή ρύθμιση των τιμών του ΟΤΕ σε επίπεδο λιανικής ή να τροποποιήσει την πρότασή της καταργώντας την υποχρέωση του ΟΤΕ να χρεώνει τις μισθωμένες γραμμές λιανικής με χωρητικότητα έως και 2 Mbps κοστοστρεφώς.». Η Ε.Ε. ουσιαστικά κινείται στην ίδια γραμμή κύματος με τον ΟΤΕ ο οποίος έχει δηλώσει ότι, στις αγορές που δεν έχει πλέον δεσπόζουσα θέση, η ΕΕΤΤ θα πρέπει να σταματήσει την εκ των προτέρων ρύθμιση (ex ante), και ο έλεγχος των τιμών του θα μπορούσε να γίνεται εκ των υστέρων (ex post) ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

Παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί το θέμα να συνδεθεί γενικότερα με τις συνθήκες ρύθμισης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και πως μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε στοιχεία για την ανάπτυξη του broadband στη χώρα, που μόνο απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν, απομακρύνοντάς τη χώρα από τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας. Έτσι, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕΤΤ, για το πρώτο τρίμηνο του 2012:

- η διείσδυση της ευρυζωνικότητας διαμορφώθηκε στο 22,2% του πληθυσμού σημειώνοντας αύξηση κατά μόλις 0,4%, εμφανώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα

- οι ευρυζωνικές συνδέσεις το Μάρτιο έφθασαν τις 2.508.280 από 2.464.282 τρεις μήνες πριν.

Η απάντηση σαφώς βρίσκεται στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, υπόθεση που εν μέσω κρίσης απαιτεί σημαντική προσπάθεια. Η δημιουργία δικτύων οπτικών ινών είναι μια ακριβή υπόθεση για μεγάλης κλίμακας δίκτυα που μπορούν να εξυπηρετήσουν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Έως σήμερα υπηρεσίες γρήγoρου Internet VDSL διαθέτει μόνο η κυπριακή CYTA μέσω των υπαρχόντων δικτύων. Προ ημερών η Forthnet ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στο Δήμο Νέας Σμύρνης για την παροχή FTTH, δηλαδή οπτικές ίνες που θα φθάνουν έως τα σπίτια των συνδρομητών. Πρόκειται για περιορισμένης έκτασης τεχνική δοκιμή (περίπου 2.000 σπίτια). Εκτός παιχνιδιού παραμένει ακόμη υποχρεωτικά ο ΟΤΕ λόγω ρύθμισης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών του, είναι ο μόνος πάροχος που έχει έως σήμερα επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, μέχρι σήμερα, το νέο δίκτυο του Οργανισμού παραμένει ουσιαστικά ανενεργό καθώς η ΕΕΤΤ του έχει απαγορεύσει τη διάθεση των νέων ταχυτήτων στους πελάτες του μέχρι την ολοκλήρωση ρυθμιστικών ελέγχων που μέχρι στιγμής διαρκούν ενάμιση χρόνο. Ο ΟΤΕ ξεκίνησε την κατασκευή Δικτύου Πρόσβασης Νέας Γενιάς οπτικών ινών τον Οκτώβριο του 2010, ενώ το Φεβρουάριο του 2011ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να διαθέσει στους πελάτες του τις νέες ταχύτητες ενημερώνοντας και τους υπόλοιπους παρόχους για τις τιμές χονδρικής με τις οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες VDSL μέσω του νέου δικτύου του ΟΤΕ. Δύο μήνες αργότερα η ΕΕΤΤ με απόφασή της, επιβάλλει στον ΟΤΕ προσωρινά μέτρα με τα οποία τον υποχρεώνει να μην διαθέσει τις νέες ταχύτητες στους καταναλωτές για τουλάχιστον 6 μήνες. Το Αύγουστο του 2011 η Αρχή αποφασίζει ότι ο ΟΤΕ μπορεί να διαθέσει υπηρεσίες στους πελάτες του μέσω του νέου δικτύου οπτικών ινών, 6 μήνες αφού η ΕΕΤΤ εγκρίνει τις τιμές χονδρικής. Τον περασμένο Ιούνιο του 2012 παρήλθε η σχετική προθεσμία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΕΤΤ δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε έγκριση των τιμολογίων του ΟΤΕ, κρατώντας καθυστερήσεις σε ένα ματς, που μάλλον θα έχει μόνο χαμένους. Για το θέμα φαίνεται να έχει συγκληθεί συνάντηση κορυφής την επόμενη εβδομάδα, πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, κ Κανέλλου. Τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, για τη σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής εξέφραζαν κύκλοι του ΟΤΕ, χαρακτηρίζοντας και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του γρήγορου Internet «μια από τα ίδια».

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news