facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Με στάση πληρωμών κινδυνεύει η Ελλάδα γράφουν οι Financial Times

Στο δάνειο-γέφυρα που επιδιώκει να εξασφαλίσει μέχρι το Σεπτέμβριο η Ελλάδα από τους ευρωδιασώστες της αναφέρονται οι γερμανικοί Financial Times με σημερινό τους άρθρο επισημαίνοντας δηκτικά ότι... η Ελλάδα επαιτεί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί καθυστέρηση στην πληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Αύγουστο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αν το Eurogroup συμφωνούσε να χρησιμοποιηθούν χρήματα που δεν έχουν ζητηθεί ακόμα και έχουν καταβληθεί από το EFSF στο ελληνικό ταμείο ενίσχυσης τραπεζών σημειώνει η εφημερίδα.

Οι δυσκολίες, εξηγεί το δημοσίευμα, προέκυψαν επειδή τα δάνεια που έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να εκταμιευθούν, επειδή η τρόικα δεν έχει ακόμη μπορέσει να ελέγξει την εφαρμογή των όρων τους.

Ωστόσο, χωρίς βοήθεια από το EFSF και το ΔΝΤ, η χώρα, αναφέρεται, ότι θα είναι θεωρητικά ανίκανη για πληρωμές ήδη από τον Αύγουστο. Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, παρά την απομείωση του χρέους της.

Τέλη Αυγούστου πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ – στην ΕΚΤ και όχι σε ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν θέλει να αναβάλει την αποπληρωμή για αργότερα, αναφέρουν οι FTD. Θα μπορούσε όμως να δεχτεί να εγγυηθεί τα χρήματα το EFSF. Ούτως ή άλλως, οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη έχουν ακόμα τις εγγυήσεις των 35 δισ. ευρώ, που τους έχει χορηγήσει για την Ελλάδα το EFSF.

Και η εφημερίδα συνεχίζει: Οι δανειστές έχουν μεν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να βρει μια λύση για την περαιτέρω χρηματοδότησή της, αλλά παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος βοήθειας θα ληφθούν το Σεπτέμβριο. Μια δυνατότητα θα ήταν να δεχτεί η ΕΚΤ καθυστέρηση στην αποπληρωμή του ομολόγου, που λήγει τον Αύγουστο.

Οι ευρωδιασώστες, έχουν χάσει προ πολλού την υπομονή τους με την Ελλάδα. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις συντελούνται, κατά την άποψή τους, με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.

prismanews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news