facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

EE: Προς ποινικοποίηση της χειραγώγησης επιτοκίων

Παράνομη θα καταστεί η χειραγώγηση των δεικτών της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει ενός νέου νόμου που αναμένεται να προταθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά την παραδοχή της τράπεζας Μπάρκλεϊς ότι χειραγωγούσε το επιτόκιο Libor των διατραπεζικών χορηγιών.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα τροποποιήσει και θα επεκτείνει το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της αγοράς, σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να τον ψηφίσει, όπως και τα κράτη - μέλη, για να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ.
"Την επόμενη Τετάρτη η Επιτροπή θα υιοθετήσει τις τροποποιηθείσες προτάσεις για τις συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση και τη χειραγώγηση της αγοράς, ώστε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες διατάξεις που θα απαγορεύουν τη χειραγώγηση δεικτών της αγοράς και θα καθιστούν κάθε τέτοια χειραγώγηση ποινικό αδίκημα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε Χάνσεν, στις Βρυξέλλες.

Πρόσφατα, σκάνδαλα δημιούργησαν έντονες ανησυχίες για τη χειραγώγηση σημαντικών δεικτών των αγορών, περιλαμβανομένου του επιτοκίου Libor, αλλά και του ευρωπαϊκού αντιστοίχου Euribor, ενώ η τρέχουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει πλήρως τέτοιες πρακτικές, όπως ανέφερε η κ. Χάνσεν.
Η Μπάρκλεϊς συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 453 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χειραγώγηση του Libor, με βάσει το οποίο έχουν συναφθεί συμβάσεις αξίας που υπερβαίνει τα 500 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και άλλες τράπεζες αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τις ρυθμιστικές Αρχές στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

sigmalive

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news