facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Εκ νέου έρευνα για τα CDS του Αντρίκου Παπανδρέου

Νέος γύρος έρευνας ξεκινά για να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη γνωστή υπόθεση των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (CDS). Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο της ποινικής διερεύνησης ο φάκελος της υπόθεσης αυτής που αρχικά έδειχνε ότι οδεύει στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας ζητεί να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αρ. Κορρέα ο οποίος είχε κρίνει ότι θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση ως προς το σκέλος που αφορά τις καταγγελίες για ενδεχόμενη εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου «ελλείψει στοιχείων που να θεμελιώνουν τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων». Ο κ. Πεπόνης ωστόσο, διαφωνώντας με το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης των σχετικών καταγγελιών, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της εσωτερικής (προνομιακής) πληροφόρησης στην υπόθεση των γνωστών CDS που αφορούν το χρέος της χώρας μας, από τα τέλη του 2009 έως το 2010.

Ο εισαγγελέας Αρ. Κορρέας ο οποίος θα διενεργήσει τη συμπληρωματική αυτή έρευνα θα αναζητήσει όλη τη διαδρομή των CDS, το επίμαχο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όμως, θα δώσει έμφαση στα CDS που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, στην οποία εργαζόταν ο Αντρίκος Παπανδρέου και δη, στα CDS που αγόρασε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να διαπιστώσει εάν η αγορά- προμήθεια συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση που είχε η εν λόγω εταιρεία. Για τον λόγο αυτό, ο εισαγγελέας με αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας, όπου εδρεύει η εταιρεία, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο που μπορεί να αξιοποιήσει, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν είχε εμφανή ανάμιξη ο αδελφός του τότε πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει να πληροφορηθεί την ακριβή θέση που κατείχε στην εταιρεία ο Αντρίκος Παπανδρέου εκείνο το χρονικό διάστημα και εάν είχε το δικαίωμα υπογραφής.

Τα στοιχεία αυτά που θα συγκεντρώσει ο εισαγγελέας, στη συνέχεια θα περάσουν στα χέρια του ΣΔΟΕ ή οικονομικού πραγματογνώμονα για να αποτιμηθούν και να αξιοποιηθούν με πόρισμα που θα συνταχθεί για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των CDS ήταν ένα από εκείνα που οι οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπ. Μουζακίτης είχαν καταγγείλει ότι δέχθηκαν «οχλήσεις» στο έργο τους, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και την επιστολή παραίτησής τους. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, υποστήριζαν στη σχετική αναφορά τους πως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας και οι προϊστάμενοί τους ζήτησαν να εξετάσουν κατά προτεραιότητα την υπόθεση, αφήνοντας υποψίες για τυχόν παρέμβαση. Τελικά, βέβαια, από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή προέκυψε ότι δεν στοιχειοθετούνται «οχλήσεις» και πιέσεις, ενώ ο κ.Πεπόνης φέρεται να είχε δηλώσει στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, πως η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρισκόταν σε «δικονομικό αδιέξοδο». Μετά απ’ όλα αυτά και κυρίως τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, ο κ. Πεπόνης αρνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μόλις παρέλαβε το πόρισμα του κ. Κορρέα να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, επικαλούμενος λόγους ευπρέπειας. Ζήτησε, μάλιστα, απ’ τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή να εξαιρεθεί απ’ τη διαδικασία της επικύρωσης. Ο κ. Παντελής διαβίβασε το σχετικό αίτημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου, το οποίο όμως δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Πεπόνη με το σκεπτικό ότι «ο εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος και δεν επηρεάζεται». Έτσι ο κ. Πεπόνης εκλήθη ν’ αποφανθεί για την υπόθεση των CDS, διατάσσοντας τελικά νέα έρευνα.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news