facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης

Μήνυμα αποφασιστικότητας με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις έστειλε εντός κι εκτός της Ελλάδας με τις προγραμματικές του δηλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς ωστόσο να μπει σε ιδιαίτερα συγκεκριμένα μέτρα, κάτι που το άφησε όπως φαίνεται για τους υπουργούς, που στις επόμενες ημέρες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, θα δώσουν συγκεκριμένες αναφορές για τα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψεύτικες υποσχέσεις γιατί οι πολίτες ζητούν την αλήθεια, την ειλικρίνεια και ελπίδα, παραδεχόμενος ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του, ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές που του συμπαραστάθηκαν και τόνισε πως πιστεύει ότι σύντομα θα ξεπεράσει το πρόβλημα με την όρασή του.

Τα 9 βήματα του Α. Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση

1. Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις ακόμα και με νομοθετική πρωτοβουλία

2. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις σύμφωνα με το μνημόνιο. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν προκειμένου όπως είπε ο πρωθυπουργός να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη. Όπως στους σιδηροδρόμους - κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ. Για την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ τόνισε πως θα γίνει με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο, με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια, με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς.

3. Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου.

4. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά, θα δημιουργηθεί Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού [το λεγόμενο SPV], για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό θα γίνει αφού ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον να αναβαθμιστεί παντού.

5. Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και κύρια κατεύθυνση η κεντρική αδειοδότησή τους να γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα.

6. Κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών. Για μερικούς έχει αρχίσει η αξιολόγηση.

7. Στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Ανακοίνωσε λοιπόν τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

8. Αμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας. Μέσα σε αυτά είναι και η συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων με τον κ. Σαμαρά να ορίζει ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού, ο οποίος υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο. Επίσης ανακοίνωσε τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία θα συνεδριάζει τακτικά πάλι υπό την προσωπική του ευθύνη. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο, με απόλυτη διαφάνεια, κάτι που όπως εκτίμησε θα φέρει εξοικονόμηση μέχρι 2 δισεκατομμυρίων στα πρώτα χρόνια και περίπου τα διπλάσια αργότερα.

9. Επίσπευση της διαδικασίας του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο, ώστε μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί. Όπως τόνισε "δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος! Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί οφειλές από ιδιώτες, όταν το ίδιο δεν τους πληρώνει! Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυστηρό, χωρίς το ίδιο να είναι πρώτα δίκαιο".

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία


Δείτε όλη την ομιλία



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news