facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Αλλάζουν όλα στους φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σχέδιο 10 σημείων για σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ουσιαστικά προωθείται η δημιουργία ενός νέου φορολογικού τοπίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αρχής γενόμενης στην εστίαση, σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου, έναν φόρο στα ακίνητα, κατάργηση φορολογικών προστίμων και ποινών, αλλά και καταργήσεις στις φοροαπαλλαγές και τα προτιμησιακά καθεστώτα.

Το σχέδιο θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς το εξειδικευμένο τεχνικό κλιμάκιο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Μάλιστα χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για το θέμα.

Η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, βρίσκεται τώρα στην κορυφή της ατζέντας με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται ειδική ομάδα δράσης που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου με τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αφού παρουσιαστεί και συζητηθεί με την τρόικα και λάβει το «πράσινο φως», εξετάζεται να τεθεί σε διάλογο?εξπρές με τους κοινωνικούς φορείς, πριν λάβει την τελική του μορφή και τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι σήμερα επαφές με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέτουν την κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων και την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσουν οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Μεταρρυθμίσεις
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα καλεί τώρα τη νέα κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο φορολογικό σύστημα της χώρας με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Εξαιτίας του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, έμειναν πίσω οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, όπως η απλοποίηση της νομοθεσίας μέσω της κατάργησης φοροαπαλλαγών και η αλλαγή του τρόπου διάρθρωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών με κατάργηση μεγάλου αριθμού εφοριών και τελωνείων και τη θέσπιση κριτηρίων επίτευξης στόχων για την αξιολόγηση των στελεχών της φορολογικής διοίκησης.

Η επιτάχυνση της προώθησης των αλλαγών αυτών τίθεται ως προϋπόθεση από την τρόικα για την αποδοχή ορισμένων μέτρων, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.

Επίσης η τρόικα βγάζει «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

ΦΟΡΟΙ
Σε 9 δόσεις με μέτρα ισοδύναμα
Ισοδύναμα μέτρα αναζητεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου η τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» για να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση καταβολής των φορο-επιβαρύνσεων που προκύπτουν με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε εννέα δόσεις.
Η τρόικα βλέπει κατ' αρχάς με θετικό μάτι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τμηματική καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων για να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά.
Ωστόσο εκφράζει ενστάσεις για τις απώλειες που θα προκύψουν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 5,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, περίπου 1,5?2 δισ. ευρώ μεταφέρονται στο 2013, εφόσον η τρόικα δεχθεί τη ρύθμιση που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Το «κενό» αυτό, δηλαδή τα έσοδα που θα «χαθούν» το 2012 και θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος, θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.

imerisia.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news