facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Σκάνδαλο με πλαστές εγγυητικές επιστολές στο ΥΠΑΝ

Ερευνα μετά την υπόθεση του ξενοδόχου από την Αργολίδα και την επ' αυτοφώρω σύλληψη υπαλλήλων για μίζες

Σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με πλαστές εγγυητικές επιστολές τραπεζών, φέρεται να έχει ανακαλύψει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που εξετάζει, τους τελευταίους μήνες, τις παράνομες συναλλαγές υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την διαδικασία επιδοτήσεων τουριστικών μονάδων. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να έχουν αποδεχθεί, παρατύπως τουλάχιστον, τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ που τους παρέδωσαν υποψήφιοι «επενδυτές» προκειμένου να επιχορηγηθούν. Επιπλέον σε σειρά περιπτώσεων διαπιστώθηκε ότι παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση των σχετικών φακέλων, κάτι που θεωρείται δείγμα ότι «έπεφταν μίζες» για να δίνονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα κοινοτικά κονδύλια στους ιδιώτες.

Αφορμή της έρευνας του κ. Ρακιτζή αποτελεί η επ' αυτοφώρω σύλληψη, στις αρχές Μαρτίου 2012, δύο υπαλλήλων του αρμοδίου τμήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, κ. Αρη Μάρκου, προκειμένου να του παραδοθούν τα χρήματα της επιχορήγησής του,10 εκατ. ευρώ. Παρόμοιο κρούσμα υπήρξε και στις αρχές Μαΐου όταν συνελήφθησαν δύο άλλοι υπάλληλοι του Υπουργείου να παίρνουν μίζα 10.000 ευρώ από ξενοδόχο του Ηρακλείου.
Υστερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης του ξενοδόχου από το Ναύπλιο άρχισε έρευνα στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι εξέτασαν τους φακέλους εκατοντάδων επιδοτήσεων κι οι οποίοι φέρεται να έχουν ανακαλύψει σωρεία παρανομιών και παρατυπιών. Ενα από τα «πονηρά» σημεία της σχετικής διαδικασίας είναι οι εγγυητικές επιστολές -από την ίδια μάλιστα Τράπεζα- που καταθέτουν οι υποψήφιοι για να λάβουν τις επιχορηγήσεις και τις οποίες βέβαια οφείλουν να ελέγξουν και να διασταυρώσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι πριν προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις εντοπίσθηκαν από τους επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, πλαστές εγγυητικές επιστολές που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι επενδυτές και οι οποίες «περιέργως» δεν ελέγχθηκαν από τους αρμοδίους υπαλλήλους.

Οπως έλεγαν αρμόδιοι επιθεωρητές «το σκάνδαλο στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ύψους πολλών δισ. ευρώ αφού δεκάδες υπάλληλοι επί σειρά ετών λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα και τα ποσά που δίνονταν ήταν τεράστια. Στην εξέταση των φακέλων των επενδύσεων βρίσκουμε πολλά ενδεικτικά στοιχεία των παράνομων συναλλαγών αφού φαίνεται να γίνονται ανεξέλεγκτα δεκτά έγγραφα και δικαιολογητικά αμφίβολης γνησιότητας. Επιπλέον είναι προφανές ότι άλλες διαδικασίες έγκρισης επιδοτήσεων παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή "επιτάχυνση" στην διεκπεραίωση τους κι άλλοι μένουν για χρόνια στάσιμοι στα συρτάρια. Ομως η έρευνα συνεχίζεται».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news