facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Προκαλούν οι Τούρκοι εθνικιστές: Πιέζουν για νέα Ίμια

Στο Τουρκικό κοινοβούλιο έφτασαν οι ισχυρισμοί εθνικιστικών κύκλων της γείτονος - με έμμεση αβάντα από την Άγκυρα- ότι μετά το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι «εγκαταστάθηκαν» Έλληνες στρατιώτες και στους Αρκούς!

Η Cumhuriyet με τίτλο «Προέκυψε συζήτηση για Αρκούς» και υπέρτιτλο «Εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες» γράφει ότι αναζωπυρώθηκε και πάλι «η συζήτηση για τα νησιά στο Αιγαίο» με αφορμή νέα ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος της Eθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ερκάν Ακτσάι και αναφορά του ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου προσπέρασε την προηγούμενη επερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος ( τον Φεβρουάριο) με το ερώτημα σε ποιόν ανήκουν αυτά τα νησιά. Ο Ακτσάι είχε υποβάλει την πρώτη ερώτημα στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εγκαλώντας τον για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές ζητούν επίδειξη διαβατηρίου από τους τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται το Αγαθονήσι!

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νταβούτογλου απαντώντας στην τότε ερώτηση του κ. Ακτσάι υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το «σε ποιον ανήκουν ορισμένα νησάκια» και ότι τα προβλήματα αυτά συζητούνται στο πλαίσιο των εν ισχύ διαύλων διαλόγου.

Μάλιστα ο «αγαπητός» κ. Νταβούτογλου πιστός στην πολιτική του «βαθέως τουρκικού κράτους» για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου μέσω συστηματικής αμφισβήτησης , όταν ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος ισχυρίστηκε ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, απάντησε πως «για ορισμένες νησίδες και βραχονησίδες υπάρχει σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας», και πρόσθεσε μάλιστα πως n Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση γι' αυτά τα ζητήματα.

Παρόλο που ο Ακτσάι θα επιθυμούσε πιο «θερμοαίμες» κινήσεις η τακτική αμφισβήτησης νησίδων της περιοχής δεν είναι νέα, ενώ είχε προκύψει και από σειρά τηλεγραφημάτων του Wikileaks.

Στα τηλεγραφήματα ο ίδιος ο Νταβουτογλου εμφανιζόταν το 2009 να βάζει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στην ίδια κατηγορία με τα Ίμια, επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγκατέλειψε το θέμα των γκρίζων ζωνών.

Ο κ. Ακτσάι είπε τώρα ότι μετά από αυτή τη δήλωση του κ.Νταβούτογλου ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών , στις 19/03/2012, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, είπε ότι «Δεν υπάρχει κανένα θέμα αναφορικά με το καθεστώς κυριαρχίας οποιασδήποτε νησίδας στο Αιγαίο». Δηλαδή οι Έλληνες επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει διαφορά με την τουρκική πλευρά και ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι ελληνικό έδαφος.

Ο ανιστόρητος Ακτσάι υποστήριξε πως στους χάρτες που είχαν ετοιμαστεί μετά τις συνθήκες του Παρισιού και της Λοζάνης διαφαίνεται ότι τα νησιά αυτά υπάγονται στην Τουρκία και ότι έκανε για δεύτερη φορά επερώτηση για το θέμα και επεσήμανε το εξής.

«Στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ιταλία υπάρχουν επίσημοι χάρτες της περιόδου εκείνης. Στους χάρτες αυτούς τα νησιά παρουσιάζονται ότι είναι στην τουρκική πλευρά» ισχυρίστηκε.

Όλα τα βλέπουν για δικά τους αυτοί οι Τούρκοι, «Τα αδέρφια μας» όπως λένε και πολλοί πολιτικοί της χώρας μας...

Ας αφήσουν τα ελληνικά εδάφη στην ησυχία τους και ας τελειώνει επιτέλους το παραμυθάκι που συντηρούν χρόνια τώρα...

newsbomb/prionokordela

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news