facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Επιφυλακτική η τρόικα στην αποδοχή ελλ. ομολόγων ως τίμημα αποκρατικοποιήσεων

Με επιφυλάξεις φαίνεται να υποδέχονται οι επικεφαλής της τρόικας, την πρόταση που ανέφερε το Σάββατο, κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σημερινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με την τρόικα, είπε ο εν λόγω παράγοντας, υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να διευκρινιστούν για το συγκεκριμένο θέμα και, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με το όλο ζήτημα.

Άλλοι παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνουν, εξάλλου, ότι τα μηνύματα που θα στείλει στην κυβέρνηση η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, θα σηματοδοτήσουν και την πορεία του μνημονίου εφεξής και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν προοπτικές αλλαγής ορισμένων όρων του. Παράλληλα, όλες οι παράμετροι του προγράμματος, με αιχμή την ύφεση, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προσαρμογής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας, θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα ειδικά μισθολόγια και να βάλουμε μια τάξη» δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news