facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ο πρώην αντιδήμαρχος έδινε... ρυθμό στο «πάρτι» των αναθέσεων

Ως έναν άνθρωπο «υπεράνω πάσης υποψίας» περιγράφουν οι συγχωριανοί του τον πρώην αντιδήμαρχο Δομοκού. Μάλιστα, πολλοί αδυνατούν να πιστέψουν την ανάμειξή του σε οικονομικά σκάνδαλα του Δήμου. Ολα αυτά, βέβαια, μέχρι να πέσει στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ και να γίνει πρώτο αντικείμενο συζήτησης στα στέκια της περιοχής.

Ο ίδιος, πάντως, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί μιλάει για «πλεκτάνη» και αρνείται τα ενοχοποιητικά στοιχεία που διέρρευσαν, σύμφωνα με τα οποία ο «εργατικός επαγγελματίας» και πρώην αντιδήμαρχος είχε καμουφλάρει ιδανικά τις «ύποπτες» δραστηριότητές του.

Βάσει όσων ανακάλυψαν οι ελεγκτές, ο πρώην αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τον ΧΥΤΑ, αδυνατεί να δικαιολογήσει 2,83 εκατ. ευρώ. Το ποσό που ανακάλυψαν άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανοίγοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε μία παρτίδα με 31 έργα για τα 20 είχαν κοστολογηθεί 6.980 ευρώ
Το «μαύρο χρήμα», όπως το χαρακτηρίζουν οι ελεγκτές, προκύπτει από πλήθος μικροκαταθέσεων τρίτων, μεταξύ των οποίων είναι και εργολήπτες του Δήμου, που έπαιρναν, σύμφωνα με καταγγελίες, πλήθος απευθείας αναθέσεων.

Οι καταθέσεις έγιναν κυρίως μεταξύ 2007 και 2010 με ποσά από 1.000 έως 30.000 ευρώ. Συνολικά βρέθηκαν καταθέσεις 4 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1,2 εκατ. αιτιολογείται ως αμοιβή από την επαγγελματική του ενασχόληση με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό άρδευσης, εμπορία υλικών απολύμανσης δικτύου ύδρευσης κ.λπ.

Από τον έλεγχο προέκυψε και η ανάμειξη ενός κουμπάρου και πρώην υπαλλήλου του αντιδημάρχου, ως του ανθρώπου που κατά συρροή τροφοδοτούσε με ποσά τους «κρυφούς» λογαριασμούς, ενώ ο ίδιος έπαιρνε συνέχεια έργα του Δήμου και φορέων του.

Το πόρισμα των ελεγκτών είναι έτοιμο και διαβιβάζεται μέσα στο επόμενο 20ήμερο - το μεν σκέλος των εσόδων που δεν δηλώθηκαν στον αρμόδιο οικονομικό έφορο της περιοχής, και τα στοιχεία που αφορούν το ποινικό μέρος και για άλλα εμπλεκόμενα άτομα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο πρώην αντιδήμαρχος δεν έχει προκαλέσει, σύμφωνα με συγχωριανούς του, με πολυτελή ή προκλητικό βίο. Διαθέτει ωστόσο μια πενταώροφη οικοδομή, ένα μικρό εξοχικό στην παραλία της Γλύφας και ένα μικρό πλωτό για ψάρεμα, περιουσιακά στοιχεία που ουδείς μέχρι σήμερα συνέδεε με παράνομες δραστηριότητες.

Σε χωριστή υπόθεση εξετάζεται και η ανάμειξη τόσο του δημάρχου όσο και των άλλων μελών των επιτροπών, σε κατ' εξακολούθηση παράνομη κατάτμηση μεγάλων έργων, ότι προέβαιναν σε παράνομες αναθέσεις, ενέκριναν και πλήρωναν υπερκοστολογημένες δαπάνες και αποδέχονταν ως νόμιμα σαφώς πλαστογραφημένα παραστατικά, για ανύπαρκτα έργα!

Στους περισσότερους φακέλους των έργων δεν υπάρχει περιγραφή των εργασιών, με κοστολόγηση, υλικά, τρόπο εκτέλεσης, ενώ λείπουν εκθέσεις μηχανικών.

Ο δρόμος του χρήματος
Ατέλειωτες λίστες με καταθέσεις
Στο μικροσκόπιο, τόσο των εισαγγελικών ερευνών όσο και του ΣΔΟΕ για το οικονομικό έγκλημα, εξετάζεται πόσοι και ποιοι από τους εργολήπτες ευθύνονται για παράνομες εισπράξεις ποσών από τον Δήμο και κυρίως για τις καταθέσεις στους λογαριασμούς του πρώην αντιδημάρχου, που οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρόκειται για πληρωμές μίζας.

Αρχικά το ΣΔΟΕ έψαξε τις καταθέσεις του στην Εθνική Τράπεζα, επειδή είναι και το μόνο τραπεζικό υποκατάστημα που υπάρχει στον Δομοκό. Τα μικροποσά των καταθέσεων στην αρχή δεν έδιναν την εντύπωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών, όταν όμως στη Λαμία πλέον, μέσω των υποκαταστημάτων σχεδόν όλων των άλλων τραπεζών, εντοπίστηκαν λογαριασμοί του πρώην αντιδημάρχου, η μία έκπληξη διαδεχόταν την άλλη. Ατελείωτες λίστες με καταθέσεις επιβεβαίωναν την ύπαρξη άγνωστων λογαριασμών σχεδόν σε όλες τις τράπεζες!

Ακολούθησε διασταύρωση στοιχείων με την Οικονομική Εφορία και πουθενά στις φορολογικές δηλώσεις του ο πρώην αντιδήμαρχος δεν δήλωνε αυτά τα ποσά.

Το ΣΔΟΕ ήδη προχωρεί στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τόσο για τους υπόλοιπους παράγοντες στον Δήμο Δομοκού που έχουν καταγγελθεί όσο και για εμπλεκόμενους σε ανύπαρκτα έργα, παράνομες αναθέσεις, πλαστά τιμολόγια και μίζες.

Γενικό το κακό
Χαρακτηριστικά για τη διαφθορά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και τα πορίσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μόνο σε μία χρονιά, το 2009, επιστράφηκαν στους ΟΤΑ 7.264 εντάλματα πληρωμής που είχαν εκδώσει Δήμοι και Νομαρχίες και αφορούσαν δαπάνες 77,7 εκατ. ευρώ.
Η «τρύπα» αυτή αφορούσε μόνο παρανομίες σε προσλήψεις, καταβολή αποζημιώσεων, χορήγηση επιδομάτων, επιχορηγήσεις σε φορείς και δαπάνες δημοσίων σχέσεων.

Το μαγικό 6.980
Η έρευνα, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, άρχισε με αφορμή διαδοχικές αναφορές, κυρίως από πρόσωπα εντός του Δήμου, περί ανάμειξης του πρώην αντιδημάρχου σε μια σειρά αδιαφανών αποφάσεων δημοτικών επιτροπών, για απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων μικρών έργων.

Μολονότι ο προϋπολογισμός των περισσοτέρων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 1.000 έως 1.500 ευρώ, σχεδόν όλα υπερκοστολογούνταν στα... 6.980 ευρώ, ενώ αναφέρονταν και χειρισμοί που γεννούσαν υποψίες για πιθανό χρηματισμό του πρώην αντιδημάρχου.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες στον εισαγγελέα, αρκετά από τα έργα που πληρώθηκαν κανονικά από τον Δήμο δεν εκτελέσθηκαν ποτέ! Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις αναθέσεων σε εργολήπτες, οι οποίοι φρόντισαν ώστε να έχει και ο εντολέας τους εμπλοκή στην εκτέλεσή τους! Μάλιστα, ως αρμόδιος για το έργο του ΧΥΤΑ φέρεται να ευθύνεται για πλήθος παρανομιών, που έγιναν κατά παρέκκλιση της μελέτης.

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news