facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το «θησαυροφυλάκιο» του υπουργείου Αμυνας

2.085 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ

Το περιουσιολόγιο - «θησαυροφυλάκιο» του υπουργείου Άμυνας αριθμεί 2.085 ακίνητα ανυπολόγιστης αξίας τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και μέχρι πρότινος πολλά από αυτά δεν ήταν καταγεγραμμένα από τους φορείς στους οποίους ανήκουν! Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο έφτασε στα χέρια του Π. Παναγιωτόπουλου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή το έγγραφο του Τ. Μπαλτάκου γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου που ζητά απ΄ όλα τα υπουργεία στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Άμυνας αποτελείται από μεγάλα κτίρια και διάσπαρτα στρατόπεδα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, τα οποία σήμερα έχουν μεγάλη αξία.

Κατά την εποχή της αρχικής εγκατάστασης των στρατοπέδων, κυρίως τη δεκαετία του '50, οι οικιστικές συγκεντρώσεις της χώρας ήταν σαφώς μικρότερου μεγέθους, με όρια αστικού χώρου, πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα σημερινά. Οι πόλεις εξαπλώθηκαν με άμεση συνέπεια τον εγκλωβισμό των στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό. Γεγονός που αποτελεί και την απαρχή καινούργιων ευκαιριών αξιοποίησής τους, καθότι οι εκτάσεις των στρατοπέδων αύξησαν κατακόρυφα την οικονομική τους αξία, όντας τμήματα πλέον του πολεοδομημένου αστικού ιστού.

Ταυτόχρονα οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελέστηκαν στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα, την τελευταία κυρίως δεκαπενταετία, επέβαλαν την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, δραστηριότητα που απαιτεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για την υλοποίησή της.

Καλύτερη αξιοποίηση
Ως άμεση συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων σε συνδυασμό πάντα με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, προέκυψε η αναγκαιότητα της καλύτερης αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του υπουργείου Άμυνας με τρόπο εύκαμπτο, σύγχρονο και σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Υστερα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, στις αρχές του 2011 και υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας ξεκίνησε στο υπουργείο Άμυνας μία ουσιαστική διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης διαφόρων φορέων του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε η, καταρχήν, συγχώνευση των τριών Ταμείων Ακίνητης Περιουσίας [Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ)], σε ένα ενιαίο Ταμείο, με παράλληλη κατάργηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ).

Καταγραφή ακινήτων
Στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) ανατέθηκε ο συντονιστικός ρόλος για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας. Στην αρχή ψάχνοντας στα τυφλά κατάφεραν να εντοπίσουν και να καταγράψουν όλα την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Άμυνας. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι το ΤΕΘΑ προχώρησε στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Μηχανογραφημένου Πληροφοριακού Συστήματος, πλήρους καταγραφής, αποτίμησης και παρακολούθησης της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονική επισκόπηση, διαχείριση, καταχώριση μεταβολής κάθε στρατιωτικού ακινήτου!
Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος εντός διμήνου το Ταμείο Εθνικής Άμυνας θα είναι σε θέση να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο την ακίνητη περιουσία του, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και τρόπων αξιοποίησης (Real estate development), όπως επί παραδείγματι ανάρτηση μη διαβαθμισμένου υλικού στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας του, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, επενδυτές, και εταιρείες θα μπορούν να αντλούν σχετικές πληροφορίες για κάθε ένα στρατιωτικό ακίνητο (real estate), με τα παρακάτω στοιχεία:
Θέαση του ακινήτου σε ψηφιακό υπόβαθρο δορυφορική εικόνα.
Εμπορική ή αντικειμενική αξία.
Ιδιοκτησιακό ιστορικό.
Εμβαδόν.
Εντός ή εκτός σχεδίου.
Απόσταση από θάλασσα, δίκτυο ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.
Οδικό δίκτυο.
Κλίση, προσανατολισμός, κ.λπ.
Δημοτική Ενότητα, Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα κ.λπ.
Η περιουσία του υπουργείου Άμυνας εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και η μελετημένη και στοχευμένη εκποίηση των στρατιωτικών ακινήτων που δεν χρησιμεύουν επιχειρησιακά στις ένοπλες δυνάμεις, είναι δεδομένο ότι θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στο ελληνικό κράτος, το οποίο με τη σειρά του θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική στο βασανιζόμενο ελληνικό λαό.

Αποτίμηση περιουσίας
Πώς όμως το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει σε εκποιήσεις, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει τεκμηριωμένη αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή οι εμπλεκόμενοι φορείς την πραγματική εμπορική αξία κάθε στρατιωτικού ακινήτου.

Από τον Αύγουστο του 2011 το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει καταθέσει σχετική έκθεση - εισήγηση στο γραφείο του υπουργού Άμυνας όπου, μεταξύ άλλων, προτείνει:
Τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενοποίηση και ο μετασχηματισμός των τριών Ταμείων (ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ), σ' έναν νέο, ενιαίο, ευέλικτο και ικανό φορέα (Ταμείο), διαχείρισης - αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Άμυνας.
Τη δημιουργία νέου φορέα για την ορθολογιστική αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του υπουργείου Άμυνας, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και κανόνων διαχείρισης των ακινήτων (Real Estate Development).

Το 2ο γραφείο
Μπουρλοτιέρηδες

«Μπουρλότο» στο PSI+ από τον απόγονο του Κανάρη, που είναι πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Ο ναύαρχος Μ. Κανάρης ανακοίνωσε ότι το ΜΤΝ ανέθεσε σε δικηγορική εταιρεία να χειριστεί την υπόθεση κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και του ελληνικού δημοσίου για τη διεκδίκηση των χρηματικών ποσών που χάθηκαν από το PSI+, αφού μειώθηκαν οι ονομαστικές αξίες των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στα οποία είχαν επενδυθεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου.
Πρωτοπόροι στα Κινήματα, οι αξιωματικοί του Ναυτικού ανοίγουν νέους δρόμους...
Η ουρά...
Το παράδειγμα της Διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού για προσφυγή στη Δικαιοσύνη δηλώνει ότι θα ακολουθήσουν και οι Ενώσεις Αποστράτων του Στρατού. Εδώ, όμως, αντιστράφηκαν οι ρόλοι.
Στην πολεμική σύρραξη προηγείται ο Στρατός, ακολουθεί η Αεροπορία και στο τέλος εμφανίζεται το Ναυτικό για τη δεξίωση... Στη δικαστική μάχη προηγείται το Ναυτικό και ακολουθεί ο Στρατός?

To λαίμαργο πτηνό
Η αποκάλυψη για την αξίωση της τρόικας να κοπούν τα πλασματικά οδοιπορικά στους στρατιωτικούς έκανε πολλούς ένστολους να βγουν από τα... ρούχα τους. Ωστόσο, ένας εξ αυτών, πλωτάρχης στο βαθμό, υπερέβη τα εσκαμμένα χτες στο Πεντάγωνο. Ανοιξε «πυρ» κατά των δημοσιογράφων, συμπεριφερόμενος σαν εκείνα τα μεγαλόσωμα λαίμαργα πτηνά με τη μεγάλη μύτη που τρέφονται με ψάρια στις λίμνες και τα ποτάμια...Μαζέψτε τον...

Ξέμειναν...
Αδειασαν οι δεξαμενές και του 2ου μεγάλου πετρελαιοφόρου του Στόλου! Ο Παναγιωτόπουλος προσπαθεί με τον Σταϊκούρα να βρουν 100 εκατομμύρια και κυρίως να πειστεί η τρόικα να εγκρίνει τη συγκεκριμένη δαπάνη...
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πού πήγαν τα χρήματα που είχαν μπει στον προϋπολογισμό του 2012 για καύσιμα; Κάπου έκαναν φτερά...

Συνωστισμός
Τι και εάν η χώρα βυθίζεται οικονομικά. Αυτοί οι απόστρατοι δεν έχουν το θεό τους. Εξακολουθούν να συνωστίζονται στο Πεντάγωνο με στόχο την επαναφορά τους στο στράτευμα? Νισάφι!

Ρουσφετομηχανή
Οι βιομηχανίες κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω κρίσης. Η μόνη που ανθεί είναι αυτή των ρουσφετιών στο Πεντάγωνο. Διαρκώς επεκτείνεται, εκτός από την προβοσκίδα του 4ου ορόφου, κατέλαβαν και τη δυτική προβοσκίδα του 5ου ορόφου? Παιδιά κάντε κράτει. Η ρουσφετομηχανή είναι σαν την κρεατομηχανή. Αν δεν ξέρεις να τη χειριστείς σου κόβει τα δάχτυλα...

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news