facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ερημώνει το εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Κύμα λουκέτων σε καταστήματα, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν στην καθίζηση του τζίρου λόγω της οικονομικής κρίσης

Δύσκολα θα ανατραπεί τους επόμενους μήνες η σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα που εμφανίζουν οι περισσότεροι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, τουλάχιστον όσο η κατανάλωση στο λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να μειώνεται και τα εισοδήματα των πολιτών να περιορίζονται, λόγω της ανεργίας, της υψηλής φορολογίας και της υποχώρησης των μισθών. Πλέον, υπάρχουν οδοί, όπως για παράδειγμα η οδός Σταδίου, ένας από τους ιστορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπου τα μισά σχεδόν καταστήματα είναι κενά. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά εντοπίζονται σε όλο το λεκανοπέδιο με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα του 2010 και μέχρι σήμερα, τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει έως και κατά 50%.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως δεν είναι το ύψος των ενοικίων, αλλά η μείωση του τζίρου. Οπως αναφέρουν ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι μισθωτές τους βάζουν λουκέτο στην επιχείρησή τους, καθώς όπως επισημαίνουν, ακόμα κι αν το ενοίκιο ήταν δωρεάν, η κατανάλωση είναι πλέον τόσο χαμηλή, που δεν αρκεί, ούτε για να καλύψει το λειτουργικό κόστος (εμπορεύματα και μισθοδοσία). Οσα καταστήματα επιβιώνουν, προχωρούν σε συνεχή αιτήματα για μείωση ενοικίου, με την πλειονότητα να εξασφαλίζει γενναία έκπτωση, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν αντιληφθεί ότι αν αποχωρήσει ο ενοικιαστής, δύσκολα θα βρουν τρόπο να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) καταδεικνύουν την εικόνα ερήμωσης που καταγράφεται πλέον σε όλο και περισσότερους δρόμους. Τα κενά καταστήματα στη Σταδίου αγγίζουν το 42% του συνόλου, ενώ ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό στην οδό Νοταρά στον Πειραιά με 44%. Το πάλαι ποτέ ένδοξο Κολωνάκι, όπου οι έμποροι που ήθελαν να εξασφαλίσουν κάποιο κατάστημα στο παρελθόν, έπρεπε να καταβάλουν υπέρογκα ποσά ως «αέρα», σήμερα καταγράφει κενά καταστήματα σε ποσοστό 33,7% (Τσακάλωφ), σε ένα ακόμα σημείο των καιρών.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news