facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τρόικα:Ζητά μείωση επιτοκίων καταθέσεων

«Τα επιτόκια που δίνετε είναι εξωφρενικά και πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν μειωθεί σημαντικά».

Η... σύσταση αυτή έγινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, από τους επικεφαλής της τρόικας προς τις διοικήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνει τον ανταγωνισμό ξένη τράπεζα που δίνει επιτόκιο 6% από τα πρώτα 100 ευρώ/δολάρια.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο οι ελληνικές τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την αιμορραγία των καταθέσεων, πρόσφεραν στους μεγάλους πελάτες επιτόκια που άγγιζαν το 6% και στους μεσαίους επιτόκια που κυμαίνονται από το 3,5% έως και το 4,5%.

Το 6% την τελευταία εβδομάδα έχει πέσει κάτω από το 5% και σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, και κατόπιν της σχετικής «απαίτησης» από την τρόικα, μέχρι το τέλος του 2012 το μέσο καταθετικό επιτόκιο (για μεσαία ποσά) πρέπει «να πέσει στο 2,5%, το πολύ στο 3%», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προβάλλουν το επιχείρημα ότι «εάν δεν δώσουμε ελκυστικά επιτόκια θα φύγει και το τελευταίο ευρώ»... Αυτό το επιχείρημα όμως δεν βρίσκει ευήκοα ώτα καθώς από την άλλη πλευρά προβάλλεται το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει πέσει στο 0,75%, το euribor ακολουθεί πτωτική τροχιά, κυρίως όμως το κόστος των καταθέσεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

«Για τα 150 δισ. ευρώ καταθέσεις το μέσο κόστος, με βάση το μέσο καταθετικό επιτόκιο που κυριαρχεί στην ελληνική τραπεζική αγορά, ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κεφάλαια που θα μπορούσαν να δοθούν για τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων», τονίζουν τα κλιμάκια της τρόικας.

Ρωσικός ανταγωνισμός

Κι ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται έως το τέλος του 2012 να ρίξουν τα μέσα επιτόκια καταθέσεων στο 2,5%, υπάρχουν εξαιρέσεις από ξένες εκτός ευρωσυστήματος τράπεζες, που δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνισμού, ωστόσο το μέγεθός τους είναι μικρό για να εξυπηρετήσει την κρίσιμη μάζα των καταθετών.

Για παράδειγμα, το υποκατάστημα της ρωσικής τράπεζας Kerd Bank στην Αθήνα προσφέρει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 6% για κατάθεση από 100 ευρώ/δολάρια και άνω. Το euro2day επικοινώνησε με τα αρμόδια στελέχη της, τα οποία τόνισαν ότι η Kerd Bank ακολουθεί την ελκυστική τιμολογιακή πολιτική εδώ και μήνες «και αναμένεται να τη διατηρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα». Εξηγούν, μάλιστα, ότι «οι Έλληνες που μεταφέρουν τα λεφτά τους στην τράπεζα προτιμούν κυρίως το δολάριο και λιγότερο το ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος»...

«Η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο δίμηνο», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα εάν η στρατηγική του ρωσικού τραπεζικού ομίλου προβλέπει περαιτέρω επέκταση των εργασιών στην Ελλάδα, απαντούν πως «άμεσος στόχος είναι το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news