facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Αυστηρότερος ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια

Σε τροχιά αυστηροποίησης μπαίνει ο νόμος περί ιθαγένειας και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτικής της.
Βασική κατεύθυνση των αλλαγών αποτελεί η αύξηση των χρονικών ορίων που προβλέπει ο σημερινός νόμος προκειμένου να αποκτήσει κάποιος αλλοδαπός δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόκτηση ιθαγένειας. Ενδεικτικά ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε πως οι μεταβολές που θα προωθηθούν, στοχεύουν στην εναρμόνιση με αυστηρότερα μοντέλα, όπως αυτά ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για τρεις-τέσσερις διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες σε επίπεδο διαδικασιών αλλά και σε επίπεδο ουσίας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. «Θα τροποποιήσουμε μερικές διατάξεις και ό,τι σωστό υπάρχει, θα παραμείνει», σημείωσε, προαναγγέλλοντας πως μακροπρόθεσμα θα τεθεί στο στόχαστρο ειδικής επιτροπής η συνολική επανεξέταση του Κώδικα Ιθαγένειας.
Στο πλαίσιο των άμεσων τροποποιήσεων μελετάται να προβλεφθεί η απαίτηση οκταετούς νόμιμης διαμονής των αλλοδαπών γονέων ή γονέα, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, πριν από τη γέννηση του τέκνου, ώστε να έχει δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Με τον ισχύοντα νόμο ορίζεται πενταετής νόμιμη διαμονή των γονέων πριν από τη γέννηση του τέκνου.
Σκέψεις υπάρχουν και για το ενδεχόμενο πρόβλεψης ώστε τα παιδιά αλλοδαπών, που γεννιούνται στην Ελλάδα, να αποφασίσουν μετά την ενηλικίωσή τους ποια ιθαγένεια επιθυμούν να αποκτήσουν, δηλαδή την ελληνική ή εκείνη της χώρας καταγωγής των γονέων τους.
Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξετάζεται να καθιερωθεί και για την πολιτογράφηση ενήλικων μεταναστών, οι οποίοι διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής. Ειδικότερα, για να υποβάλουν αίτηση οι μετανάστες αυτοί, αναμένεται να πρέπει να έχουν συμπληρώσει δέκα έτη νόμιμης παραμονής, αντί των επτά που απαιτούνται σήμερα.
«Η τωρινή φιλοσοφία προβλέπει πως αποκτώ την ελληνική ιθαγένεια ως προϋπόθεση για να ενταχθώ στην ελληνική κοινωνία. Εμείς θέλουμε να είναι αντίστροφα και ένας που έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, να μπορεί να πάρει ιθαγένεια», διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου εξετάζεται η υιοθέτηση και ορισμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους αλλοδαπούς. Μία από αυτές δεν αποκλείεται να είναι το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας από όσους μετανάστες πετυχαίνουν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίστηκε πως δεν θα προωθηθεί μονομερώς κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά το προσχέδιο θα δοθεί σε όλα τα κόμματα προς διαβούλευση και θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση - και όχι μόνο από εκείνα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Η στάση αυτή αποτελεί οπισθοχώρηση για τη ΝΔ, η οποία προεκλογικά μιλούσε για την πλήρη κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, ενώ το θέμα έχει αναγορευτεί σε αντιπολιτευτικό χαρτί για τα κόμματα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής που εμμένουν στην κατάργηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και στο θέμα των κονδυλίων που διαθέτει η Ελλάδα για την παροχή εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες. Η ανάγκη οικονομικής συνδρομής από την πλευρά της ΕΕ είχε εξάλλου επισημανθεί και στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.
Διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται το ελληνικό κράτος να αρνηθεί σε καμία περίπτωση την παροχή εκπαίδευσης και περίθαλψης, επισημάνθηκε ότι γίνεται προσπάθεια για κάποια επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση. «Οταν κάνουν αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν αναγνωρίζουν τα ποσά που δίνονται για τις παροχές αυτές, παρά το γεγονός πως γίνονται για λογαριασμό όλης της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news