facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η ιερή κομπίνα με τις μαϊμού δωρεές

Κύκλωμα λογιστών σε συνεργασία με ιερείς της περιοχής βοηθούσαν, μέσω εικονικών δωρεών, τους πελάτες τους να κλέψουν την εφορία και στη συνέχεια μοιράζονταν τη μίζα

Εικονικές «ιερές» δωρεές ύψους 1,21 εκατ. ευρώ σε εκκλησίες των Φαρσάλων αποκαλύπτει έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ.
Η «μηχανή» είχε στηθεί από λογιστές της περιοχής, οι οποίοι σε συνεργασία με ιερείς έπαιρναν το μπλοκ των δωρεών και τη σφραγίδα των ιερέων. Στη συνέχεια έκοβαν κατά το δοκούν αποδείξεις είσπραξης δωρεών-«μαϊμού» προς τις ενορίες προκειμένου πελάτες τους να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εξασφαλίζοντας μεγάλες εκπτώσεις και επιστροφές φόρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του ΣΔΟΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής» στις 15 Απριλίου.

Μαρτυρίες ιερέων
Στις 30 του ίδιου μήνα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΣΔΟΕ παρέδωσε στην κεντρική υπηρεσία την έκθεση ελέγχου. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται μαρτυρίες ιερέων σύμφωνα με τις οποίες λογιστές της περιοχής τούς πρότειναν από το συνολικό ποσό της δωρεάς το 90% να είναι εικονικό.
Από το υπόλοιπο 10% το 7% πάει σε εκκλησία και ιερέα και το 3% στον λογιστή.
Δηλαδή, από μία εγγραφή δωρεάς 1.000 ευρώ, τα 900 ευρώ δεν δίνονταν ποτέ, τα 70 ευρώ πήγαιναν στην ενορία και τα 30 ευρώ έμεναν στον λογιστή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των λογιστών ήταν κατά πολύ υψηλότερη.

Εντυπωσιακό είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο προκύπτει από κατάθεση ιερέα. Οπως είπε στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, λογιστής τον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις «μαϊμού» δωρεές μια και μεταξύ των φορολογουμένων που έλαβαν αποδείξεις δωρεών είναι και υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων. Το αποτέλεσμα ήταν το Δημόσιο να χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φόρων από τις εκπτώσεις που εξασφάλιζαν παρανόμως οι φορολογούμενοι πελάτες των λογιστών.
Πιο αναλυτικά, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ ξεκίνησε το 2011 και αφορά τις χρήσεις 2005?2009. Σε αυτόν συνέβαλε και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, η οποία συνέταξε ανακριτικό πόρισμα.

Συνολικά ελέγχθηκαν έξι ιερείς οι οποίοι ιερουργούσαν σε 10 ναούς της περιοχής των Φαρσάλων. Από τις μαρτυρίες του αποδεικνύεται η εμπλοκή έξι λογιστών, το πώς ακριβώς τους προσέγγιζαν και πώς στήθηκε το... κόλπο με τις εικονικές δωρεές.
Το συνολικό ποσό των εικονικών δωρεών φθάνει στο 1,21 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο πατήρ Σ.Β. δήλωσε στους άνδρες του ΣΔΟΕ:
«Στο τέλος του 2008 παρέδωσα στον λογιστή Τ.Ν. ένα μπλοκ αποδείξεων είσπραξης μαζί με τη σφραγίδα του ιερού ναού και την προσωπική μου σφραγίδα, για να εισπράξει ο ναός χρήματα από δωρεές. Εκδόθηκαν 22 αποδείξεις είσπραξης διαφόρων ποσών, χωρίς όμως να έχω έως σήμερα λάβει κανένα ποσό».

Ο ιερέας Γ.Κ. στην κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Σε συνεννόηση με τον λογιστή Κ.Γ. μού έλεγε για τα άτομα που ήθελαν να κάνουν δωρεά να παίρνουμε το 10%, δηλαδή το 7% εγώ και το 3% ο λογιστής, και ένα ποσό από το 7% για την εκκλησία. Παράδειγμα, στο ποσό δωρεάς 1.000 ευρώ λαμβάναμε 100 ευρώ και τα 900 ευρώ ήταν εικονικά.
Αυτό ισχύει για όλες τις αποδείξεις. Τις αποδείξεις του 2008 καταχώρισα στο αθεώρητο βιβλίο δωρεών, ενώ οι αποδείξεις του 2009 ξεχάστηκαν να καταχωρισθούν. Τέλος, οι αποδείξεις δεν είναι σφραγισμένες από τη Μητρόπολη λόγω άγνοιας».

Διαβεβαιώσεις δικηγόρου
Ενας άλλος παπάς δήλωσε στους άνδρες του ΣΔΟΕ πως όταν τον κάλεσε η ΔΟΥ Φαρσάλων να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία της ενορίας προς έλεγχο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα καθότι ο δικηγόρος του του είπε να μην το κάνει διότι δεν είχε δικαίωμα η ΔΟΥ να ελέγχει το ταμείο της ενορίας.
Ο δικηγόρος τον καθησύχασε λέγοντάς του πως «οι φορολογούμενοι δωρητές οι οποίοι έλαβαν αποδείξεις δωρεών είναι γνωστοί του και κάποιοι εξ αυτών είναι υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων».
Θα πρέπει να τονιστεί πως στην έκθεση ελέγχου περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των φορολογουμένων οι οποίοι συμπεριέλαβαν στις φορολογικές τους δηλώσεις δωρεές-«μαϊμού» για να τύχουν εκπτώσεων.
Οι δηλώσεις αυτές θα εκκαθαριστούν εκ νέου και, όπως είναι φυσικό, αφενός θα προσμετρηθούν τα εκπιπτόμενα ποσά και αφετέρου θα καταλογιστούν τα αναλογούντα πρόστιμα.

Αναφορά σε 4 λογιστές
Ο ιερέας Γ.Γ. κάνει αναφορά σε τέσσερις λογιστές (Κ.Π., Α.Μ., Ν.Τ. και Π.Μ.), οι οποίοι, σύμφωνα με την κατάθεσή του, συμπλήρωναν τις αποδείξεις με εικονικά ποσά δωρεών. Σημειώνει δε ότι από το 2007 έως το 2009 ο ναός έλαβε 12.000 ευρώ ή ποσοστό 3% του συνόλου των 400.000 ευρώ που φαίνεται στα χαρτιά ότι πήρε ως δωρεές.

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news