facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ για χρεοκοπία Ελλάδας, Ισπανίας στη Φινλανδία

Εγγυήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων υψηλής ρευστότητας, έχει λάβει η Φινλανδία για το ενδεχόμενο... χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της Ισπανίας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Der Spiegel η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού, σχετικά με το εάν η Φινλανδία έχει λάβει ως ενέχυρο ελληνικά νησιά, η κ. Ουρπιλάινεν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κρατικά ομόλογα υψηλής ρευστότητας, όπως είναι τα γερμανικά, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν πολύ απλό μηχανισμό: κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, οι εγγυήσεις μας αυξάνονται.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν είναι σύμφωνοι με την εν λόγω πρακτική, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς η λήψη εγγυήσεων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στην ερώτηση εάν η Φινλανδία μελετά το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνη, όπως είχε η ίδια αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγες εβδομάδες, η κ. Ουρπιλάινεν απέφυγε να απαντήσει.

Θέλουμε η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά κάθε χώρα πρέπει να φέρει η ίδια την ευθύνη για τα χρέη της. Ήταν σημαντική η θέσπιση μηχανισμών διάσωσης, αλλά η αλληλεγγύη μας έχει και όρια, εξηγεί καθώς, όπως τονίζει, καλείται να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι εάν η Μαδρίτη λάβει βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων, η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

prismanews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news