facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΔΕΗ: Κίνδυνος διακοπών εάν δεν γίνει ένεση ρευστότητας

Τον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ προκειμένου να αγοράσει καύσιμα επισημαίνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός.

Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ενέργειας, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τότε η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει την υδροηλεκτρική παραγωγή ή την παραγωγή άνθρακα προκειμένου να καλύψει τα κενά ενέργειας.

Επισημαίνει εξάλλου πως μακροπρόθεσμα το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί, θα αναγκάσει την εταιρεία να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.

Άμεση αντίδραση με ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας με την παροχή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών αποφασίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Το δάνειο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, άνω των 200 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να πληρωθούν χρέη προς τους παραγωγούς ρεύματος, εκείνοι να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ και να καταβληθούν αντίστοιχα οι οφειλές προς το εξωτερικό για την αγορά φυσικού αερίου.

Το «ντόμινο» της έλλειψης ρευστότητας ξεκινά από τους τελικούς καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, πρόβλημα που επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Έτσι οι προμηθευτές καθυστερούν τις πληρωμές προς τον λειτουργό της αγοράς και η αλυσίδα συνεχίζεται προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, τη ΔΕΠΑ (που προμηθεύει με φυσικό αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και τις πηγές προμήθειας της χώρας.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών για αγορές φυσικού αερίου φθάνουν στα 300 εκατ. ευρώ και ότι αν δεν βρισκόταν λύση η εταιρία θα αναγκαζόταν να διακόψει την παροχή (κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας) και να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των πελατών της.

Η αίτηση για χορήγηση του δανείου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα (την Τρίτη) και η εκταμίευση σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις προβλέπεται πριν τις εκλογές.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news