facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Γερμανία: Η Άνω Βουλή θα ψηφίσει υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού

Οι εκπρόσωποι των ομόσπονδων κρατιδίων στην Άνω Βουλή της Γερμανίας συμφώνησαν την Κυριακή να ψηφίσουν υπέρ του νόμου για την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 29 Ιουνίου.

Προκειμένου να υιοθετηθεί ο νόμος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Προχωρώντας σε ορισμένες παραχωρήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε την Πέμπτη με τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- να ψηφίσουν υπέρ του νόμου στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή).

Την Κυριακή, εξασφάλισε και τη στήριξη των Λέντερ (των εκπροσώπων των κρατιδίων στην Μπούντεσρατ ή Άνω Βουλή), οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες ότι η ψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, και ζητούσαν τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Παρόλο που η υπερψήφιση του νόμου δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόβλημα, η επικύρωση και η εφαρμογή του παραμένουν εν αμφιβόλλω. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε την Πέμπτη να μην υπογραφεί ο νόμος από τον πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που έχει καταθέσει εναντίον του το αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε.

Επιθυμία της καγκελαρίου ήταν να εγκριθεί αμέσως ο νόμος ώστε ο Μηχανισμός να λειτουργήσει τον Ιούλιο.

Το ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν επικυρωθεί η σύστασή του από τις χώρες που παρέχουν το 90% του κεφαλαίου του. Αυτό σημαίνει ότι η έγκρισή του από την Γερμανία είναι καθοριστική, αφού το Βερολίνο παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων του Μηχανισμού.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news