facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Διακρίσεις στους τόκους οφειλών, μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών

Με ισχυρότατη πλειοψηφία (10-3) το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάνθηκε ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές η νομοθετική εκείνη διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (από 8,75% έως 12,25%).

Τα μέλη του ΑΕΔ, δεχόμενα την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Παν. Ευστρατίου, αποφάνθηκε ότι λόγω της οξείας δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και προς αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, δεν αντιβαίνει στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος η διαφοροποίηση αυτή στην καταβολή τόκων υπερημερίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.

Η υπόθεση αυτή απασχόλησε το ΑΕΔ κατόπιν αντιθέτων αποφάσεων μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 2812/2011) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ η επίμαχη διάταξη που προβλέπει τη διάκριση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών ως προς το ύψος του τόκου και παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ λόγω της διχογνωμίας (αντίθετων αποφάσεων) μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεών του (1127/2010, 1128/2010 κ.λπ.) έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάκριση για την επιβολή του τόκου και δεν αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ.

Η επίμαχη απόφαση θα δημοσιευθεί με την είσοδο του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτεμβρίου 2012).

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news