facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΣτΕ: Νόμιμη η αύξηση αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη Π. Ψυχικού

Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη της περιοχής του Παλαιού Ψυχικού, που είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριου του 2011 με σχετική υπουργική απόφαση.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ωστόσο ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στην οδό Δάφνης, αλλά και στην Στ' ζώνη της ίδιας περιοχής.

Ειδικότερα, το ΣτΕ επικύρωσε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη του Παλαιού Ψυχικού, κρίνοντας ότι στηριζόταν σε επαρκή στοιχεία αγοραπωλησιών που παρουσίασε η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το διάστημα 2008-2010. Οσον αφορά στα ακίνητα της οδού Δάφνης, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές τους αξίες διότι δεν είχε ληφθεί υπόψη η μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνσή της συγκεκριμένης οδού, η οποία αποτελεί μοναδική δίοδο προς πολλές κατευθύνσεις (Γαλάτσι, Δικαστήρια, Κέντρο, Βόρεια-Νότια Προάστια).

Παράλληλα, ακύρωσε αύξηση των αντικειμενικών αξιών (από 4.300 σε 5.500 ευρώ) στη Στ΄ ζώνη, διότι τα στοιχεία μεταβιβάσεων αφορούσαν σε άλλες ζώνες, ενώ για την επίμαχη περιοχή υπήρχαν μόνο αγγελίες από έντυπα πωλήσεων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (Φεβρουάριος 2011) με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Οι ιδιοκτήτες υποστήριζαν ότι η αύξηση αντίκειται προς το δίδαγμα της κοινής πείρας, ότι υπάρχει ύφεση εδώ και δύο έτη που έχει πλήξει την αγορά ακινήτων.

Με σειρά αποφάσεων του (2016-2021/2012), το ΣτΕ δεν έκανε δεκτό τον παραπάνω ισχυρισμό και ακύρωσε, κατά πλειοψηφία, τον κύριο όγκο των προσφυγών, κρίνοντας αιτιολογημένη την επιχειρηματολογία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ότι το 2010 έγιναν 608 μεταβιβάσεις, εκ των οποίων οι 102 στη Β' ζώνη, γεγονός που δείχνει ότι η κρίση δεν επηρέασε αγοραπωλησίες με υψηλές τιμές.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news