facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αθώοι από τον Άρειο Πάγο οι Εφραίμ - Αρσένιος

Αθώοι με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου είναι πλέον η δικαστής Μαρία Ψάλτη, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος που κατηγορούνταν για την καθυστέρηση δημοσίευσης της απόφασης του πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε, κατά πλειοψηφία, το δημόσιο στη δικαστική διαμάχη για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

Οι κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί αφορούν στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που βάρυνε τη δικαστή και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος την οποία αντιμετώπιζαν οι Εφραιμ και Αρσένιος. Μάλιστα, είχαν καταδικαστεί για το κατηγορητήριο αυτό και οι τρεις με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή

Ο Άρειος Πάγος, όμως, αναίρεσε αυτή την απόφαση ως εσφαλμένη – έκρινε ότι δεν έχει την απαιτούμενη αιτιολογία, περιέχει ασαφείς και ερμηνεύει εσφαλμένα την εφαρμογή του νόμου - και δέχθηκε ότι αφού δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη πρέπει να κηρυχθούν αθώοι οι δικαστής, όπως και ο ηγούμενος Εφραιμ και ο μοναχός Αρσένιος. Αντίθετη, ωστόσο, πρόταση είχε κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Α. Κονταξής ο οποίος είχε ζητήσει να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά της παραπάνω καταδικαστικής απόφασης.

Η δικαστής, όπως επίσης και οι Εφραίμ και Αρσένιος είχαν καταδικαστεί επίσης για διαρροή από του απορρήτου της διάσκεψης του δικαστηρίου, η οποία είχε «χρεωθεί» στην Μ. Ψάλτη. Πιο συγκεκριμένα, στη δικαστή είχε καταλογιστεί η μεταφορά στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεών τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, και για αυτό το ζήτημα οι τρεις κατηγορούμενοι απηλλάγησαν καθώς ο Άρειος Πάγος (εξετάζοντας αίτηση αναίρεσης κατά της πρώτης καταδικαστικής απόφασης σε βάρος τους) έχει κρίνει ότι δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news