facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Σρέντερ: 'Πυρά' κατά Μέρκελ για τη 'συνταγή' που επιβάλλει στην Αθήνα

Άκρως επικριτικός έναντι της πολιτικής που ασκεί η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας ότι η «συνταγή» που επιβάλλει το Βερολίνο στην Αθήνα δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό νόημα.

«Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, το να λέει δηλαδή στην Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμοσθούν συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας, δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα και προσέθεσε:
«Πολλά εξαρτώνται από το πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε δυο εβδομάδες, αν θέλουν να τους σώσουμε. Αν προκύψει μια κυβέρνηση έτοιμη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, θα χρειασθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι «το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την κυβέρνηση Παπανδρέου» και εξηγεί: «Ο ίδιος ήταν σαφής. Είχε πει: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν την χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Αθήνα δεν θα βγει από το ευρώ» και σε όσους προφητεύουν έναν «ενδεχόμενο κίνδυνο για ντόμινο» απαντά πως «θα έφτανε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για να αποτραπεί κάτι τέτοιο».

Όσο για την Άγκελα Μέρκελ, ο προκάτοχός της θεωρεί ότι «σκέφτεται, πρώτα απ' όλα, βάσει εκλογικών κατηγοριών, βάσει δηλαδή εσωτερικής πολιτικής ισχύος- και κάνει λάθος».

«Η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και, έως σήμερα, στους ίδιους τους Έλληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του ευρώ» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών Χάνες Χάντρος που χαρακτήρισε το «πακέτο σωτηρίας» της Ελλάδας ως «απερίσκεπτη θεραπεία», που θα μπορούσε να στείλει τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτιών. «Η επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» σημείωσε.

Σταθερός στην απαισιόδοξη άποψή του ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αναπόφευκτη αλλά και επικείμενη εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν που θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει «ξαφνικό θάνατο» για την ελληνική συμμετοχή στο κοινό νόμισμα.


imerisia.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news