facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Κλιμακώνονται οι πιέσεις από το Βερολίνο

Νέα αυστηρά μηνύματα για τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα, τη στιγμή που εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεχρησιμοποίησε για άλλη μια φορά σήμερα σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης.
Η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Berlin Direkt» του ZDF. «Τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να καταπολεμηθούν αξιόπιστα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς. «Και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικο-πολιτικές της δυσκολίες. Κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε», πρόσθεσε.
Αντίθετα, στην Ιταλία και την Ισπανία οι συνθήκες είναι διαφορετικές, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε που πρωθυπουργός είναι ο Μάριο Μόντι. Και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πράττει τα αναγκαία.»
Αναφερόμενος, μάλιστα, στα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην Ελλάδα ως αίτιο και ισπανικών δυσκολιών, υποστηρίζοντας ότι «όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού», καθώς «οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά».
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντέκρουσε την κριτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στον τρόπο που το Βερολίνου διαχειρίζεται την κρίση. «Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη», είπε.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος διεμήνυσε σήμερα πως αυτοί που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που έχει συμφωνηθεί μετράει», είπε ο Βεστερβέλε πριν από την τακτική συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
«Δεν μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη. «Αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τεστ που εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε και πρέπει να ελέγξουμε», δήλωσε ο Βεστερβέλε. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το να υπερβούμε μια κρίση χρέους. Και αυτή η κρίση χρέους απαιτεί αξιοπιστία απ' όλους τους εταίρους.»
Φέκτερ: Διαπραγματεύσιμη η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος
Διαπραγματεύσιμο θεωρεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».
Η κ. Φέκτερ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί προβλέπει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες οι Έλληνες θα μπορούν να είναι το 2020 και πάλι σε θέση από μόνοι τους να χρηματοδοτούνται και να συντηρούνται χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός ο στόχος πρέπει να τηρηθεί ως προς το περιεχόμενό του και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Κατά την άποψή της, στόχος είναι επίσης να υπάρξει και πάλι στην Ελλάδα μια ακμάζουσα οικονομία.
Στη συνέντευξη εκφράζει εκ νέου την ικανοποίησή της για την επικράτηση φιλοευρωπαικών δυνάμεων στις πρόσφατες ελληνικές βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επικρατούσε χάος και αναρχία. Ωστόσο προσθέτει ότι οι Έλληνες έχασαν πολύτιμο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις εξαιτίας του προεκλογικού αγώνα.
Την περασμένη Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου του Eurogroup, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε εμφανιστεί πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ζητείται από την Ελλάδα δεν θα αποτύχει επειδή εκτιμά πιθανή την παράταση του χρόνου υλοποίησης του κατά ένα ή δύο χρόνια.
Κομισιόν: Το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα η τρόικα
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε σήμερα ότι η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. «Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σχετικά με την άφιξη της τρόικας στη χώρα μας.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι το ένα δισ. ευρώ, το οποίο αποδεσμεύθηκε με απόφαση του Eurogroup, θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, όλα είναι θέμα σχεδιασμού, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, στη συνέχεια να ενημερωθεί το Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης της τρόικας.
«Είναι σημαντικό να επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος», στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλταφάζ.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα περί 70.000 προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010 και το 2011, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό και διευκρίνισε ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και που αναφέρεται σε αυτές τις προσλήψεις, δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Προτεραιότητά μας είναι η τρόικα να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο κ. Αλταφάζ και αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια μειονεκτήματα.
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου και συνεκτικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters, Deutsche Welle

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news