facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά

Έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν μέσα στις επόμενες μέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά κατά ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ). Τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έχουν προκληθεί λόγω των μεγάλων χρεών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν. 4001 και των ειδικών αρμοδιοτήτων «διαιτησίας» της ΡΑΕ στα πλαίσια επίσημων προσφυγών που κατατίθενται ενώπιον της, θα προχωρήσουν στην κατάθεση καταγγελιών κατά του ΛΑΓΗΕ λόγω της στάσης πληρωμών που έχει μονομερώς επιβάλλει και φθάνει πλέον σε υπερημερία τους τρεις μήνες, ενώ θα ζητήσουν και την λήψη προσωρινών (ασφαλιστικών μέτρων) κατά του Λειτουργού με στόχο την άμεση εκταμίευση μέρους των υπερήμερων οφειλών αυτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «επανειλημμένα ο ΣΠΕΦ έχει επισημάνει, οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β του διασυνδεδεμένου συστήματος που υπάγονται στον ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή της παραγωγής τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου άνιση και άδικη μεταχείριση η οποία και τους οδηγεί στην οικονομική εξόντωση.

Ο ΛΑΓΗΕ επιτρέποντας ή εφαρμόζοντας μια σειρά από εσφαλμένες ρυθμίσεις, όπως ο οικονομικός αυτό-συμψηφισμός της ΔΕΗ ως Προμηθευτή και Παραγωγού από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και η καθυστέρηση είσπραξης ροών από τον ΑΔΜΗΕ που αποκλειστικά αφορούν τις ΑΠΕ (π.χ. τέλος ΕΤΜΕΑΡ), «κατάφερε» το σύνολο των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμη και τα «φέσια» από Energa και Hellaspower) να τα επιφορτίζονται οι ΑΠΕ του ηπειρωτικού συστήματος. Σε αυτήν ακριβώς την αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι ΑΠΕ αυτές έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο την στιγμή που στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (υπάγονται στον ΔΕΔΔΗΕ) οι αντίστοιχοι παραγωγοί έχουν εξοφληθεί και για τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταίκά μη διαθέτοντας απολύτως κανένα άλλο έσοδο από άλλη πηγή για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, σε αντίθεση με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (από φυσικό αέριο) που αν και υπάγεται επίσης στον προβληματικό ΛΑΓΗΕ εισπράττει ωστόσο και από τον ΑΔΜΗΕ εγκαίρως χρήματα που αφορούν τις αποκλίσεις του ΗΕΠ (Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού), τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) αλλά και τον ΜΜΚ (Μηχανισμό Μεταβλητού Κόστους) καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος των εξόδων τους, θα προβούν σε ότι απαιτείται για την διασφάλιση και είσπραξη των οφειλόμενων.

«Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, είναι απολύτως ανεξήγητο να στραγγαλίζεται η εγχώρια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ η οποία και προσφέρει πολύτιμο «πράσινο» προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας μη εξάγοντας παράλληλα ούτε ένα ευρώ στο εξωτερικό για την λειτουργία της σε αγορές καύσιμων πρώτων υλών αδυνατίζοντας έτσι εν τέλει την εθνική οικονομία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news