facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Guardian: Δώστε πίσω τα Μάρμαρα στους Ελληνες - Δεν είναι δικά μας!

Μπορεί τον τελευταίο καιρό τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την Ελλάδα να είναι συνήθως αρνητικά και επικριτικά, ορισμένες φορές έως και εμπρηστικά, εντούτοις υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Τελευταία αυτή του «Guardian», που φιλοξενεί ένα άρθρο ιδιαίτερα φιλελληνικό... «Γιατί μπορεί οι Έλληνες να βρίσκονται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο αλλά μπορούν ακόμη να «ανάβουν» την Ολυμπιακή Φλόγα...».

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δημοσιεύει το άρθρο του Χένρι Πόρτερ όπου φιλοξενείται στον Observer με τίτλο «Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς πρέπει να τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Στο εν λόγω άρθρο που γράφτηκε με αφορμή την τελετή Αφής και Παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στους Βρετανούς, όπου και θα διεξάγουν τους Αγώνες το καλοκαίρι, ο Πόρτερ επισημαίνει πως σήμερα η δράση του Ελγιν θα ήταν απολύτως απαράδεκτη.

Ο Πόρτερ διευκρινίζει, βέβαια ότι δεν κάνει «επίθεση εναντίον του Μουσείου το οποίο προσφέρει σπουδαίο πολιτισμό». Αλλά, συνεχίζε, «για να είμαστε ειλικρινείς, στο Βρετανικό μουσείο υπάρχουν πολλά ελληνικά γλυπτά».

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στους λόγους για τους οποίους τα Μάρμαρα βρέθηκαν στη Βρετανία, εξηγεί πως σήμερα είναι παράλογο να παραμένουν εκεί καθώς πλέον δεν κινδυνεύουν να λεηλατηθούν πια.

Κλείνοντας αναφέρει: «Υπό το πρίσμα του δυτικού πολιτισμού της Ελλάδας, τις δημοκρατικές ιδέες τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιστήμη, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: Τα Μάρμαρα δεν είναι δικά μας για να τα κρατήσουμε».

Διαβάστε περισσότερα:Κόσμος Guardian Observer Βρετανοί Έλγιν μάρμαρα ολυμπιακή φλόγα Ολυμπιακοί Αγώνες Παρθενώνας Τελετή Αφής τελετή παράδοσης φιλελληνισμός Χένρι Πόρτερ

iefimerida.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news