facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τι άκουσε ο Σαχινίδης στο Eurogroup

Oι εταίροι ρωτούσαν πως το 75% των πολιτών στην Ελλάδα λέει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και παράλληλα το ίδιο ποσοστό επιθυμεί να προχωρήσουμε σε καταγγελία δανειακής σύμβασης που θα οδηγήσει εκτός ευρώ.

Παίζουν με τη φωτιά όσοι ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν για έξοδο από το ευρώ ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Μega. Ανέφερε ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις, αλλά νομικά δεν υπάρχουν δυνατότητες.

Επιπλέον πολιτικά «όσοι κάνουν τέτοιες τοποθετήσεις παίζουν με τη φωτιά» καθώς αν μία χώρα φύγει δια της βίας οι αγορές θα γνωρίζουν ότι και άλλες θα μπορούν και αυτό θα οδηγήσει στην κατάλυση της ΟΝΕ.

Στο θέμα των κινδύνων που κρύβει η ακυβερνησία, είπε ότι πριν από τη προκήρυξη των εκλογών μία από τις προσπάθειές του ως υπουργός Οικονομικών ήταν "να εξασφαλίσω τα 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών και βέβαια η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τώρα".

Τα ταμειακά διαθέσιμα, είπε, "έχουν μία συγκεκριμένη διάρκεια και αυτή εξαρτάται από την φορολογική διάθεση. Αν οι πολίτες υπό την προτροπή κομμάτων που μιλούν για επιστροφή φόρων δεν πληρώνουν, τότε το περιθώριο μειώνεται. Πρόσθεσε ότι αν "τρομοκρατούμε τον κόσμο για αναγκαστικά δάνεια, τότε είναι πολύ πιθανό η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να πληγεί".

Για το κλίμα που αντιμετώπισε στο Eurogroup ανέφερε ότι οι εταίροι ρωτούσαν πως το 75% των πολιτών στην Ελλάδα λέει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και παράλληλα το ίδιο ποσοστό επιθυμεί να προχωρήσουμε σε καταγγελία δανειακής σύμβασης που θα οδηγήσει εκτός ευρώ.

Για το θέμα των χαμηλών μισθών στο μνημόνιο διαφοροποίησε τη θέση του. Είπε ότι για τις αποφάσεις αφετηρία ήταν οι επιλογές που έγιναν στην ίδια τη Γερμανία. Με βάση περιγραφές του κ. Σόιμπλε, στη Γερμανία για 10 χρόνια δεν έγιναν αυξήσεις μισθών.

"Δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλά ξεκινούν από τις δικές τους εμπειρίες", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "η άποψή μου είναι ότι η μείωση των ιδιωτικών μισθών δεν απαντά στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, δεν λύνει το πρόβλημα γιατί αν το ξεκινήσεις μπορεί οι μισθοί να φτάσουν στο επίπεδο μίας φτωχής χώρας… ".

Για απάντηση είπε ότι "πρέπει να δούμε από πού προκύπτει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και να δούμε πως ακριβώς θα το αντιμετωπίσουμε. Να πει κάποιος ποιες από τις παρεμβάσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα".

Σε ότι αφορά το θέμα της επέκτασης κατά ένα χρόνο, ανέφερε ότι " το είχαμε βάλει και πριν από τις εκλογές αλλά περνά μέσα από την απόφαση των υπολοίπων κρατών να βάλουν τα απαιτούμενα ποσά". Υπάρχει προγεφύρωμα με το ποσό του ΔΝΤ αλλά αν δεν συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ δύσκολο. Από τη δική μας πλευρά μπορούμε να τη διεκδικήσουμε καθώς και τα χρήματα που τη συνοδεύουν".

newsit.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news