facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Στον… «πάγο» η ένταξη της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ

Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, στο Σικάγο του Ιλινόις, της πολιτείας από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα, η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τους υπηρεσιακούς, αλλά έμπειρους, Πέτρο Μολυβιάτη, στο υπουργείο Εξωτερικών και Φράγκο Φραγκούλη, στο υπουργείο Άμυνας.

Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ανοιχτό θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αναμένεται να μείνει "παγωμένο", στα ίδια δεδομένα της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις αν δεν επιλυθεί με "αμοιβαία αποδεκτό τρόπο" το θέμα της ονομασίας.

Πριν από λίγες μέρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε με σαφήνεια, ότι ναι μεν είμαστε ανοικτοί και θέλουμε την ΠΓΔΜ στους κόλπους μας, αλλά δεν πρόκειται να εκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θέμα διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου του Σικάγου.

Κι αυτό, παρά τις συστηματικές προσπάθειες, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι που έστειλε στις αρχές Μαΐου επιστολές σε όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως, παρά τις εντατικές προσπάθειες της Άγκυρας, η οποία ανέλαβε να προωθήσει την ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση ένταξή της, αλλά και της Βοσνίας, ενεργώντας ως ο μεγάλος φίλος και προστάτης των Δ. Βαλκανίων.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news