facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τα κομματικά θαλασσοδάνεια...

Πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο, την πλήρη διάσταση του οποίου καλούνται να αποκαλύψουν οι εισαγγελικές Αρχές, προκύπτει από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων και δη των κομμάτων εξουσίας την περίοδο 2000-2011.
Καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας και τήρηση ορθής πιστοδοτικής πολιτικής, έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα, έχουν χορηγήσει πακτωλό χρημάτων σε καταχρεωμένους πολιτικούς σχηματισμούς με μοναδική διασφάλιση (στην καλύτερη των περιπτώσεων) τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020!

Πρόκειται για τα ίδια πιστωτικά ιδρύματα τα οποία ασκούν αφόρητες πιέσεις σε ιδιώτες και επιχειρηματίες πολλοί εκ των οποίων –ειδικά αυτήν την περίοδο- καταγγέλλουν ότι είναι θύματα ενός απίστευτου ψυχολογικού εκβιασμού που τους ασκείται μέσω των εισπρακτικών εταιρειών-συνεργατών των τραπεζών.

Από το πόρισμα της ΤΤΕ που βρίσκεται ήδη στη διάθεση των Οικονομικών Εισαγγελέων οι οποίοι διενεργούν προκαταρκτική σχετικά με τις ποινικές ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, προκύπτει ότι ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία (κατά κύριο λόγο) και ακολούθως ΚΚΕ και Συνασπισμός έχουν λάβει δάνεια ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδικά εχέγγυα τις κρατικές επιχορηγήσεις, εκτός του ΚΚΕ το οποίο έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.

Το θέμα αναδείχτηκε και στην εκπομπή του zougla radio “Cosa Nostra” όπου οι τηλεακροατές είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν όλες τις κρυφές πτυχές της δυσώδους ιστορίας.

Μέγας «χορηγός» η Αγροτική

Το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» των δανείων έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία με 132,4 εκ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκ ευρώ. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 10,9 εκ. ευρώ και ο Συνασπισμός με 8,2 εκ. ευρώ.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από μια κρατική Τράπεζα και δη την Αγροτική. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο κόμματα εξουσίας (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) οφείλουν αυτή τη στιγμή στην ΑΤΕ το ποσό των 198,7 εκ. ευρώ (106 εκ η Νέα Δημοκρατία και 92 εκ. το ΠΑΣΟΚ) ενώ σκανδαλώδες –κατά τις εισαγγελικές Αρχές- είναι το γεγονός ότι τα υπέρογκος δανεισμός πραγματοποιήθηκε με μοναδικό εχέγγυο τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2018!

Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση της ΑΤΕ για τη Νέα Δημοκρατία προβλέπεται «εισχώρηση απαιτήσεων από Κρατική Χρηματοδότηση και Οικονομική Ενίσχυση των ετών 2012-2018 (πλην του 2015), ενώ για το ΠΑΣΟΚ η «εκχώρηση απαίτησης από Κρατική Χρηματοδότηση των ετών 2012-2016 (πλην του 2015)». Έχει ο θεός δηλαδή…

Απίστευτο φαντάζει όμως και το γεγονός ότι το 98.1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκ ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020 ενώ σύμφωνα με το πόρισμα οι κίνδυνοι αυξάνουν λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».

Η Εθνική και η Eurobank
Εκτός από την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας ως «επισφαλή» χαρακτηρίζονται και τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα στα τέσσερα κόμματα. Πρόκειται για 8.7 εκατ. Ευρώ που δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019 (!), 5.1 εκ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020 (!), 7.7 εκ. ευρώ στο ΚΚΕ που θα αποπληρωθεί από τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011-2015 και 8 εκ. ευρώ στο Συνασπισμό για τα οποία εκχωρήθηκε η ετήσια κρατική επιχορήγηση της περιόδου 2011-2018.
Επίσης τραπεζικό παράδοξο αποτελεί το δάνειο ύψους 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από την Eurobank δίνοντας ως αντάλλαγμα μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και χωρίς να γίνει –όπως αναφέρει η ΤΤΕ- η «νομότυπη εκχώρηση αυτής».

Δεν διασφαλίζεται η αποπληρωμή από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία

Εντυπωσιακή είναι όμως και η διαπίστωση που περιέχεται στο πόρισμα και αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υψηλές δανειοδοτήσεις που έχουν λάβει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2009-2011 τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν άκρως ελλειμματικά παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Ιδιαίτερα το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες ύψους 94,6 εκ. ευρώ για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46.8 εκ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων το 2009 έφθασε τα 12.3 εκ. ευρώ και το 2011 τα 5.8 εκ ευρώ, ενώ λόγω και της μείωσης των εσόδων του κινήματος (εισφορές βουλευτών, μελών και φίλων) την τελευταία τριετία κατά 64.7% θεωρείται αδύνατο –σύμφωνα με το πόρισμα- να κατορθώσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε.

Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία καθώς το Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα έφτασε τα 132 εκ. ευρώ. Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης» καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14.9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».

Το κόμμα στο οποίο ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς εμφάνισε «τρύπα» 9.2 εκ. ευρώ το 2009 και ελάχιστο πλεόνασμα το 2010 και 2011 κατά 1.2 εκ ευρώ και 335.000 ευρώ αντίστοιχα.

Δείτε τα έγγραφα




Προβλέπουν ότι θα χρηματοδοτούνται μέχρι το 2020!

Ακόμη πιο σκανδαλώδεις, όμως, είναι οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών. Θεωρούν δεδομένο ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν άλλα ότι θα παίρνουν και μεγάλη κρατική επιχορήγηση προκειμένου να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν.

Ενδεικτική είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η Νέα Δημοκρατία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπεται να αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του 2019 (!) και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020!

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατομμυρίων που πήρε η Ν.Δ. από την Αγροτική Τράπεζα. Προβλέπεται αποπληρωμή μέσω της εκχώρησης απαιτήσεων από την Κρατική χρηματοδότηση και Οικονομική Ενίσχυση των ετών 2011-2018, πλην του 2015.

petraskandalou.blogspot.com

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news