facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για την ορκωμοσία της νέας Βουλής

Ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής σε πρώτη συνεδρίαση, έχει προσδιοριστεί, με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της προηγούμενης Βουλής, η 17η Μαΐου, ημέρα, κατά την οποία, εφόσον τελικώς ισχύσει και δεν επισπευστεί η σύγκληση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, αναμένεται να γίνουν ο καθιερωμένος αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών.

Τις τελευταίες ώρες διατυπώνονται κάποιες απόψεις από Συνταγματολόγους ότι θα μπορούσε να αποτραπεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε την προηγούμενη Κυριακή και να πάμε κατευθείαν σε επαναληπτικές -στην περίπτωση, βεβαίως, που δεν σχηματισθεί κυβέρνηση.

Τα τελευταία 24ωρα έχει ανακύψει ζήτημα με το αν είναι επιβεβλημένη η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, εφόσον απαιτηθεί να προκηρυχθούν εκλογές, επειδή, ενδεχομένως, δεν θα καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε θα επιτευχθεί συμφωνία των κομμάτων στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς που προβλέπεται να γίνει ακολούθως. Το ερώτημα αν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή, χωρίς νωρίτερα να έχει συγκροτηθεί σε σώμα, διχάζει τους συνταγματολόγους

Το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καταλήγει ως εξής: «Εάν δεν τελεσφορήσουν (σ.σ. οι εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή». Όπως επισημαίνουν το «και διαλύει τη Βουλή» σημαίνει... ότι έχει προηγουμένως ορκισθεί.

Πέραν τούτων, το Προεδρικό Διάταγμα της 11ης Απριλίου για την προκήρυξη των εκλογών, όριζε ως ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Βουλής την 17η Μαϊου.
Στην περίπτωση που ναυαγήσει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αναμένεται να εκδοθεί νέο Διάταγμα που θα επισπεύδει την ορκωμοσία (π.χ. για την Δευτέρα) ώστε να προκηρυχθούν αμέσως οι επαναληπτικές εκλογές και να μη χαθεί χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα πρότασης άσκησης δίωξης κατά υπουργών ή υφυπουργών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Αντίστοιχος προβληματισμός διατυπώνεται για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, καθώς ως βουλευτική περίοδος λογίζεται το διάστημα από τη διενέργεια των εκλογών ως τις επόμενες εκλογές, ενώ ειδικώς η βουλευτική ασυλία επεκτείνεται μέχρι την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news