facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Με διαδικασίες εξπρές στο ΣτΕ οι πρώτες προσφυγές κατά του ενιαίου μισθολογίου

Με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη) θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα οι οποίες στρέφονται κατά του νέου ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011).

Ειδικότερα, 87 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά των εκκαθαριστικών φύλλων μισθοδοσίας τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 μειώθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές τους, μαζί με τα πάσης φύσεως επιδόματα που ελάμβαναν, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο.

Οι 87 υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό (αντίθετο στα άρθρα 2,4,5,17, 25, 103 κ.λπ.), αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, στο Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν ένα ακόμη βήμα. Κατέθεσαν στο ΣτΕ νέα αίτηση με την οποία, αυτή τη φορά, ζήτησαν η υπόθεσή τους να εκδικαστεί ως πρότυπη δίκη (διαδικασία εξπρές), καθώς η μείωση στις αποδοχές τους, που θίγουν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι της τάξεως του 60%, ενώ η μείωση των αποδοχών -σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο- αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, όμως επισημαίνουν ότι με το νέο μισθολόγιο τίθενται θεμελιώδη ζητήματα συνταγματικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος που πρέπει να επιλυθούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να αποτελέσουν «πυξίδα» για τα άλλα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η αίτηση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτή και αναμένεται να οριστεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο η ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Την ίδια στιγμή έγινε δεκτή και θα συζητηθεί και αυτή ως πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος στρέφεται κατά του ενιαίου μισθολογίου, ως προς το σκέλος αυτό που αφορά τις νέες κατατάξεις που έγιναν με το Ν. 4024/2011.

Ο υπάλληλος αυτός στις 25 Ιανουαρίου 2012 είχε καταθέσει σχετική αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και τώρα ζήτησε η υπόθεσή του να εκδικαστεί, σύμφωνα με το Ν. 3900/2010, ως πρότυπη δίκη από το ΣτΕ. Το αίτημά του έγινε δεκτό.

Στην αίτησή του ενώπιον του ΣτΕ ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι «ανακύπτει ζήτημα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011, οι οποίες αφορούν την κατάταξη του ήδη υπηρετούντος προσωπικού του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα στους βαθμούς του ενιαίου βαθμολογίου, κατά τρόπο δυσμενέστερο σε σχέση με το νέο κοινό καθεστώς του άρθρου 7 του ιδίου νόμου που αφορά στην κατάταξη και βαθμολογική εξέλιξη των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων».

Είναι προφανές, σημειώνει, ότι «η κρίση περί συνταγματικότητας των μεταβατικών ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011 αφορά το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι συνιστά αναντίρρητα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που θα έχει συνέπειες για την βαθμολογική κατάταξη του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο».

Πέρα από την αντισυνταγματικότητα του νέου ενιαίου μισθολογίου, προσθέτει ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, επέρχονται και σημαντικές μισθολογικές επιπτώσεις για το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι ο επίμαχος νόμος συνδέει πλέον στενά τη βαθμολογική με τη μισθολογική εξέλιξή τους.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news