facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Φρ. Ολάντ: Αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα μεν, δεσμεύσεις από την Ελλάδα δε

«Έχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε ερώτηση για το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Ολάντ, αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μεγαλύτερων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε «να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού με άμεσες επεμβάσεις της Ευρώπης» Πρόσθεσε δε πως όλα αυτά μπορεί να γίνουν «χωρίς να αμφισβητηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με ό,τι έχει υπογράψει».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες να νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει συνοδευτική υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη θα υπάρξει, από τη στιγμή που θα έχουν επιλέξει να δώσουν στη παρουσία τους στην ευρωζώνη μια συνέπεια και μια δύναμη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε άλλο ερώτημα για το πως ερμηνεύει τις επανειλημμένες Συνόδους και αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων της κρίσης, ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε: «Πιστεύω ότι έχουμε ένα πρόβλημα στο μηχανισμό αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημιουργήθηκαν βέβαια ήδη κάποια όργανα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, κ.α., θα πρέπει όμως να κινούμεθα πιο γρήγορα κα πιο δυνατά. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο μια δημοσιονομική διάσταση, σαν αυτή που δόθηκε μέσα από το δημοσιονομικό Σύμφωνο».

«Θα πρέπει», συνέχισε, «να το συμπληρώσουμε με ένα αναπτυξιακό Σύμφωνο καθώς και με μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση: Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξέρουν προς τα που βαδίζει η Ευρώπη. Θα πρέπει να δώσουμε μια πολιτική κατεύθυνση, να ορισθούν τα σταδιακά βήματα που θα πρέπει να γίνουν, και οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν. Εάν μέχρι σήμερα υπάρχει αδιαφορία των λαών στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι γιατί η Ευρώπη δεν έχει απαντήσει γρήγορα, όπως έπρεπε, σε έναν ορισμένο αριθμό προβλημάτων και κυρίως στο πρόβλημα της ανεργίας κα της οικονομικής δραστηριότητας. Θα πρέπει όμως να δώσει απαντήσεις και για το κοινό μας μέλλον».

Όπως εξήγησε αυτές τις σκέψεις του προτίθεται να καταθέσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. «Θα μιλήσω για τους οικονομικούς στόχους αλλά και για τους πολιτικούς στόχους: Τί θέλουμε να πετύχουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη και ποιό το κοινό μας μέλλον. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί δεν θέλω να κερδηθεί η Ευρώπη από τα λαϊκίστικα κινήματα, που στο Βορρά ενισχύονται γύρω από την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να βοηθηθεί ο Νότος, στις δε χώρες του Νότου ενισχύονται γιατί οι λαοί δεν αντέχουν άλλο να υποβάλλονται σε πολιτικές λιτότητας. Είναι ένα θέμα πολιτικό και δημοκρατικό πρωταρχικής σημασίας», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

zougla.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news