facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ακόμα και πρώτος να έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΝ θα έπαιρνε τις 50 έδρες μπόνους..!!

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγήκε δεύτερος στις χθεσινές εκλογές, ωστόσο ακόμα και πρώτος να έβγαινε, δεν θα μπορούσε να πάρει το μπόνους των 50 εδρών όπως συνέβη με την ΝΔ…!!

Αυτό είναι ένα ακόμα από τα τρελά του εκλογικού νόμου στην Ελλάδα…

Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να έβγαζαν κυβερνήσεις με την σημαντική βοήθεια αυτού του μπόνους, ωστόσο εάν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος δεν θα είχε αυτήν την πριμοδότηση…

Ο λόγος…;;


Ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από συνασπισμό κομμάτων. Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα πριμοδοτειται με τις 50 έδρες εφόσον «ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων».

Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αρχίσει σύντομα τις διαδικασίες ενοποίησής του. Έτσι αφού γίνει και τυπικά ένα κόμμα, θα μπορέσει να πάρει το μπόνους των 50 εδρών εάν καταφέρει να βγει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την δυναμική του αλλά και το ενδεχόμενο των εκλογών στο επόμενος διάστημα φαντάζει σχεδόν βέβαιο…

Θα αμφισβητήσει το «μπόνους» των 50 εδρών της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ!


Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι συνταγματολόγοι θεωρούν πως το μπόνους δεν το δικαιούται η ΝΔ.

Μάλιστα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα έχουν επαφές με συνταγματολόγους προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα.

Θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος ως προς τον αριθμό των εδρών που θα λάβει η ΝΔ χάρη στο «μπόνους» των 50 εδρών είναι βέβαιο ότι θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι γιατί τον χωρίζουν λιγότερες από 2,2 μονάδες από ΝΔ, η οποία λαμβάνει 108 βουλευτές χάρη στο «μπόνους» του νόμου Παυλόπουλου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 52!

Αλλά επειδή, «προφητικά» ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών πριν το κλείσιμο της βουλής για «την εξορθολογικοποίηση» του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ ο κ. Τσίπρας, είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί ένα κόμμα να πάρει αυτό το μπόνους των 50 εδρών, αν δεν έχει ένα ποσοστό που να το δικαιολογεί, που να είναι συμβατό με τη λογική του νομοθέτη, όχι το 20%» !

Σε συνέντευξή του στον REAL FM είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια τροποποίηση, μια βελτίωση -και μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνει τις μέρες που έχουμε μπροστά μας- στον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Γνωρίζετε την άποψή μας για την απλή αναλογική, αλλά εξίσου καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να αλλάζεις και πλήρως τον εκλογικό νόμο 30 μέρες πριν τις εκλογές.
Όμως ο νομοθέτης, και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Σκανδαλίδης παλιότερα, που έδωσαν αυτό το μπόνους των 40 ή των 50 τώρα εδρών, είχαν στο μυαλό τους ένα πολιτικό σύστημα εντελώς διαφορετικό, όπου το πρώτο κόμμα θα συγκέντρωνε 38, 39.. 40%, όχι 20 και 25% Και είχε μια λογική.

 Εμείς διαφωνούσαμε μ΄ αυτή τη λογική, αλλά είχε μια λογική ότι δεν μπορούμε να σέρνουμε διαρκώς τη χώρα σε εκλογές όταν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μια πολιτική δύναμη να έχει κοντά στο 40%.

Όταν όμως τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο και καμιά πολιτική δύναμη να μην είναι πάνω από 30%, το μπόνους των 50 εδρών αλλοιώνει κατάφωρα τη λαϊκή ψήφο, τη λαϊκή βούληση».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

β. Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, σε συμβούλιο, κατά την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, αποφαίνεται, αμετακλήτως, για το χαρακτήρα κάθε Κόμματος, ως αυτοτελούς ή ως συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων. Η κρίση του διαμορφώνεται, χωρίς δικονομικούς περιορισμούς, από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν με υπόμνημα των Κομμάτων και των υποψηφίων.».

Αυτό είναι απόσπασμα από τον νόμο 3636/2008 άρθρο 1 παρ. 2β , γνωστό αλλιώς και ως νόμος Παυλόπουλου. Σύμφωνα με αυτό αρμόδιος για τον χαρακτηρισμό ενός κόμματος ως αυτοτελές είναι ο Άρειος Πάγος και αυτό γίνεται σύμφωνα με το υπόμνημα που υποβάλει κατά την διαδικασία έγκρισης των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές το κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων στο Ά τμήμα του.

Δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με ανάλογη απόφαση των οργάνων του να συμμετάσχει σαν αυτοτελές κόμμα.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news